Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator, Kristina Lagerström, ekonomireporter och Therese Bergstedt, vetenskapsreporter. Foto: SVT

Så har coronakrisen påverkat Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals permitteringar, en hårt pressad sjukvård och ökat förtroende för regeringspartierna. Det är några saker som påverkat samhället i coronakrisen. Med fokus på politik, sjukvård och ekonomi summerar tre SVT-profiler läget i Sverige.
– Det här blir nog det värsta året för ekonomin sedan andra världskriget, säger Kristina Lagerström, ekonomireporter.

Sveriges strategi för att hantera smittspridningen har ifrågasatts av både forskare och media, trots det är allmänhetens förstroende för Folkhälsomyndigheten hög.

– Omvärlden har både hyllat och ifrågasatt Sveriges strategi. Vi har betydligt högre dödsantal än våra nordiska grannländer som nu är på väg att lyfta sina hårdare restriktioner. Om den här skillnaden håller i sig återstår att se, säger Therese Bergstedt, vetenskapsreporter.

”Återhållsam opposition”

Regeringspartierna växer i opinionen.

–  I Sverige har oppositionen hittills varit relativt återhållsam i kritik mot regeringen. Ändå har Sverige valt en väg som är ganska annorlunda jämfört med hur andra länder har bekämpat coronasmittan, säger Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator.

Se en vetenskapsreporter, en inrikespolitisk kommentator och en ekonomireporter ge en bild av Sverige i maj 2020 i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet