Det är fortfarande osäkert om det kommer gå att semstra mellan regionerna i sommar. Foto: TT

Stor ovisshet kring Sverigesemestrar

Uppdaterad
Publicerad

Först kom beskedet att det med största sannolikhet inte blir några utlandsresor sommaren 2020.

Nu – med mindre än en månad kvar till juni – är det nu ytterst oklart om det ens blir en semester utanför den egna regionen.

– Hur det blir i sommar beror på hur mycket utjämning vi har mellan de olika regionerna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Under onsdagens presskonferens sa Anders Tegnell att besked om rekommendationer för inrikesresor i sommar inte lär komma förrän i slutet av maj.

– Vi gör en stor nationell studie där vi kommer få bättre data på hur spridningen ser ut i olika delar av landet. Hur det blir i sommar beror mycket på hur utvecklingen kommer ske. Det kommer ta ytterligare ett par veckor innan vi kan ge en tydligare rekommendation om resor.

Coronapandemin

SVT Nyheter har varit i kontakt med regionerna Skåne, Halland, Västra Götaland, Gotland och Jämtland Härjedalen – som alla även är populära semestermål.

”Finns en osäkerhet”

Flera av de tillfrågade regionerna uttrycker en osäkerhet inför sommaren då man inte vet ifall coronapandemin kommer att öka eller minska den inhemska turismen och ifall det finns tillräcklig vårdkapacitet eller inte.

– Det finns en osäkerhet inför vilket scenario vi kommer att möta under sommaren. Kommer vi att se en ökning av antalet fall, kommer det vara konstant eller kommer det sjunka lite? Vi har en planering och förbereder oss för alla tre alternativen, säger Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör på region Halland.

På den populära sommardestinationen Gotland kämpar man också med att förbereda sig inför olika utfall samtidigt som oron för ökad smittspridning finns.

”Kanske inte kan ge bästa möjliga vård”

– Vi på Gotland är en ö, vi är riggade för en sjukvård utifrån befolkningsnivån här som nu är 60 000. Skulle det komma många besökare under en pandemi så kan det få konsekvensen att vi till exempel inte kan ge bästa möjliga vård, säger Magne Hovland, förvaltningskommunikatör på Region Gotland. 

Men samtidigt som det finns en rädsla för ökad belastning på vården så finns det en enorm kluvenhet hos regionerna eftersom de har många företag som är beroende av sommarturismen.

– Det får jättekonsekvenser. Sommaren är peaken på turismen och det är klart att då faller intäkter och jobb bort, företag kommer gå omkull, säger Fredrik Lindén, vd på Turistrådet Västsverige.

Samtliga av de tillfrågade regionerna uppgav till SVT Nyheter att de kommer att följa myndigheternas rekommendationer, och om de fick hälsa något till semesterfirande svenskar, så är det ”följ Folkhälsomyndighetens riktlinjer”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet