Nöjeskryssningar får vänta ett tag till. Foto: Johanna Blåfield / SVT

Arbetsresor och annan nödvändig trafik till Finland tillåts snart

Uppdaterad
Publicerad

Nöjesresor får vänta

Finlands regering har beslutat att börja avveckla begränsningarna av gränstrafiken från och med den 14 maj 2020. Då tillåts arbetsresor och annan nödvändig trafik igen mellan Sverige och Finland. Dock måste alla resenärer till Finland fortfarande vistas i förhållanden som motsvarar karantän i fjorton dygn efter ankomst.

I skrivande stund avråds nöjesresor mellan länderna, t ex att åka till sommarstugan i Finland. Men rederierna planerar att från och med juni öppna för bokningar av fritidsresor, med flexibla biljettalternativ avseende avbokning eller ombokning.

De erbjudna förbindelserna uppdateras löpande av rederier och flygbolag. Reseföretagen berättar att de följer myndigheternas restriktioner och uppdateringar kring ex hur man definierar annan nödvändig trafik och vad är ett sk tvingande skäl för resa.

Mer information kan man hitta på finska gränsmyndighetens webbplats (information finns på svenska) samt hos Finlands ambassad i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Koronaviruksesta ja sen vaikutuksista

Mer i ämnet