Experten: Krisen kan göra att vi får ett nytt samhälle

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och hela världen har kastats in i en komplicerad ekonomisk kris till följd av coronavirusets spridning.

Men hur kunde allt gå så snabbt? Och hur kommer det att se ut på andra sidan?

2019 summerades som det bästa börsåret på tio år. Sveriges statsskuld var låg, vi hade sparat i ladorna och även om många varnade för en bostadsbubbla, stora hushållsskulder och en kommande lågkonjunktur, så kändes läget stabilt.

Efter pandemins utbrott blev 2020 omgående ett ekonomiskt krisår. Små och stora företag gick omkull eller tvingades banta verksamheter och organisationer kraftigt. Hur kunde det gå så fort och hur kommer samhället förändras av den pågående krisen? Ekonomen Kjell A Nordström, som är expert på multinationella företag, tror att vi kommer tänka annorlunda efter corona. – privatpersoner kommer ta mindre risker och företagen kommer bli mindre globala och mer lokala.

– Nu brinner huset, så vi har inte tid att se över hur vi byggt vårt samhälle just nu. Men efter krisen kommer vi naturligtvis att se över vilka risker vi kan och bör bära, säger Nordström.

Se mer i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.