• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Forskare arbetar på att utveckla svensk corona-app

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler länder tar fram appar som håller koll på om du träffat en corona-smittad och säger åt dig att gå i karantän. Norge är dagar från lansering. Sverige är i planeringsstadiet och enligt SVT:s källor arbetar forskare just nu på att utveckla någon form av svensk corona-app.

Flera EU-länder har sina egna varianter på gång. Tyskland väntas lansera efter påsk. I Norge är man ”99% klar” och väntar bara på att den norska regeringen ska lansera appen brett för att så många norrmän som möjligt laddar ned den.

– Helt klart krävs det att många laddar ned den för att det ska ha en positiv effekt. Utmaningen är att norrmännen litar på att det inte missbrukas, säger Kyrre Lekve, vice vd vid statliga Simula Research Laboratory till SVT. 

Coronapandemin

Effektiviserar spårning

Appen ska vara frivillig att ladda ned. Data sparas i 30 dagar och enbart hälsovården ska få tillgång till den.

– Det kommer kunna effektivisera smittspårning betydligt. Från det att en person konstaterats smittad tar det bara några minuter innan alla som haft närkontakt med personen får besked om att sätta sig i karantän.

Tyskland ska ha en liknande app på gång för lansering efter påsk och flera andra EU-länder planerar egna varianter. I mer auktoritära länder är digital smittspårning ofta obligatorisk. Men även de frivilliga varianterna väcker oro hos de som jobbar med medborgarrättsfrågor.

– Om man inte ifrågasätter det här kommer det bli en normalitet. Vi som arbetar globalt ser att regeringar hävdar att det är tillfälliga lösningar. Men historien har visat att repression i många sammanhang också blir beständig, säger Marcin de Kaminski på Civil Rights Defenders.

”Dramatiskt verktyg”

Kyrre Lekve håller med om att detta är ett ”dramatiskt verktyg i en dramatisk situation”, men framhåller att en sådan här app också gör att man mer träffsäkert kan säga även vilka som inte behöver gå i karantän.

– Med ett mer effektivt sätt att spåra upp smittsamma personer kan vi också få samhället att fungera mer igen. Man behöver inte stänga ned en hel arbetsplats bara för att någon där blivit sjuk i covid-19, med appen vet vi ju också då vilka som inte kan ha smittats.

På frågan om Sverige har något liknande på gång hänvisar Folkhälsomyndigheten till MSB, som säger att ”samarbete pågår kring detta med berörda aktörer, vi kommer snart kunna berätta mer”. Enligt SVT:s källor arbetar forskare just nu på att utveckla någon form av svensk corona-app.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet