Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ny app underlättar smittspårningen av coronaviruset Foto: Ee Ming Toh/ AP

Singapores lösning: Spåra tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Singapores corona-app är förlaga till de som nu utvecklas av andra länder. En miljon har frivilligt laddat ned den.

Den norska smittspårningsappen, som lanseras inom kort, liknar delvis hur appen TraceTogether fungerar i Singapore, där över en miljon av landets 5,5 miljoner invånare laddat ned den frivilligt. Appen har utvecklats av ett statligt tech-bolag i samarbete med den singaporianska hälsomyndigheten.

Datan sparas lokalt

Till skillnad från den norska appen så sparas datan i TraceTogether lokalt på telefonen. Först när någon blivit diagnosticerad med covid-19 ställs frågan om hen använder appen och vill dela med sig av datan i telefonen. I sådana fall skickas datan iväg centralt för att andra app-användare vars telefoner varit tillräckligt nära den smittades tillräckligt länge, ska få en varning. 

Björn Lindfors, svensk inom techbranschen som bor i Singapore, är en av dem som har stor tilltro till sådan teknik för att bekämpa smittspridningen.

– Det intressanta med Singapores app är att det är öppen källkod, vilket innebär att vem som helst kan gå in och se vad den här applikationen gör med all data. Och det är helt anonymiserat.

Flera länder hakat på idén

Olika länder tar nu fram sina egna olika lösningar på smittspårningsappar. Det pågår visserligen ett europeiskt standardiseringsarbete som syftar till att sådana appar ska kunna prata med varandra så att det ska gå att spåra smitta över landsgränserna. Myndigheterna bakom TraceTogether har nyligen öppnat upp detaljerna kring tekniken som används för den här sortens mobila kontaktspårning så att andra kan kopiera den.

– Singapores ambition är att det ska bli en global standard. Det är ju det som krävs för att det ska nå sin fulla potential. Tänk dig om alla som reser runt i världen hade haft en sådan här app på sina telefoner, då kunde man verkligen spåra smittan på ett sätt som inte är möjligt idag, resonerar Björn Lindfors, technology partner på Antler i Singapore.

Som Singapore-bo gör han som så många andra medborgare och följer myndigheterna i sociala medier för att få senaste nytt om covid-19 i landet.

– De använder Facebook, WhatsApp, Telegram, Twitter med mera för dagliga uppdateringar. Det är väldigt snabb och transparent kommunikation, vilket minskar risken för panik och påverkan av fake news, avslutar han.

Foto: Screenshot

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet