Magdalena Andersson: Vi måste vara öppna för en samlingsregering

Publicerad

Magdalena Andersson vill hålla alla dörrar öppna gällande framtida regeringssamarbeten. Alla utom en.

– Den enda jag utesluter är Jimmie Åkesson, säger hon i SVT:s 30 minuter.

Förutom Sverigedemokraterna vill S-ledaren inte måla upp några ”röda linjer” när det gäller kommande regeringsbildningar. Om de yttre hoten växer kan till och med ett samarbete med Moderaterna bli aktuellt.

– Säg att kriget förvärras och det säkerhetspolitiska läget blir än allvarligare, då måste vi vara öppna för en samlingsregering, säger hon.

Under mer normala förhållanden listar hon dock fyra andra partier som de mest troliga: C, L, MP och V.

– Miljöpartiet ligger så klart nära till hands. De har suttit i regeringen och tagit otroligt stort ansvar, säger Andersson.

V inte närmast till hands

Alla partier som S har samarbetat med de senaste åren är kandidater för fortsatta budgetsamarbeten eller som blivande regeringspartners, enligt Andersson.

– Vänsterpartiet har vi samarbetat mycket med men de har inte suttit i regeringen så det ligger väl kanske inte närmast till hands.

På den direkta frågan om ett regeringssamarbete med Miljöpartiet och Centerpartiet skulle kunna vara ett alternativ, svarar hon:

– Ja absolut. Jag är öppen för många olika alternativ.

Men det är möjligen några som är mer troliga än andra?

– De kanske skulle vara mer troliga än andra, det är möjligt, säger Andersson.

Hör Magdalena Andersson resonera kring en framtida regeringsbildning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.