Att arbeta i full skyddsutrustning är varmt nog en normal dag. Nu är det närmast outhärdligt.

Magdalena och Zida tar hand om äldre med covid-19 – har full skyddsutrustning i extremvärmen

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans har de mer än ett halvt sekels arbetstid inom äldrevården och de har aldrig sett något liknande. Först kom coronan – nu slår extremhettan hårt mot både personal och äldre som är sjuka i covid-19.

SVT Nyheter fick följa med Magdalena och Zida på ett hemtjänstbesök en ovanligt varm dag.

Magdalena Berg och Zida Jaseminejad är varma, men glada.

Tidigare i veckan gick SMHI ut och varnade för mycket heta temperaturer. Klockan är 10 på förmiddagen och det är redan drygt 30 grader varmt. Vi har fått lov att följa med de två undersköterskorna under en förmiddag i södra Stockholm.

Coronapandemin

Båda ingår i ett så kallat förstärkningsteam i stadsdelen Enskede-Årsta-Vantörs äldreomsorg och gör bara hembesök hos äldre som är sjuka – eller misstänkt sjuka – i covid-19.

Exakt hur många ärenden de har varje dag har de svårt att uppskatta.

– Men vi är aldrig utan jobb, berättar Magdalena.

”Rädslan är borta”

I början var de rädda för smittan. Men inte längre.

– Rädslan är borta. Förut var man kanske rädd för att exempelvis göra fel med skyddsutrustningen men det blir en vana, konstigt nog. Det är farligare att åka kollektivtrafik, vi har ju skydd, säger Magdalena.

– Först var det något nytt som drabbade hela världen, men vi har blivit vana, fyller Zida i.

”Många är trötta och medtagna”

Att arbeta i full skyddsutrustning – bland annat ingår ett visir gjort av overheadpapper och munskydd – är varmt nog en normal dag. Nu är det närmast outhärdligt. Men värmen slår också hårt mot de gamla.

– Många är trötta och medtagna, det är viktigt att vi stöttar upp med extra vätska och kyler i den mån man kan. Det kan vara kylda handdukar runt halsen, en extra dusch eller glass kanske, säger Magdalena och fortsätter:

– Det är också många som är isolerade eftersom de inte får besök av sina anhöriga på samma sätt som tidigare. Den sociala biten går helt förlorad.

I klippet ovan får du se Magdalena och Zida berätta om varför de står ut trots värmen och se SVT:s reporter testa deras skyddsutrustning i gassande solsken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet