Magsjuka som orsakas av yersinia kan ge feber, blodiga diarréer, kräkningar och buksmärtor. Enligt Smittskydds- institutet blev 741 personer sjuka förra året, betydligt fler än åren närmast före.
Livsmedelsverket manar åter till god hygien vid hanteringen av rått kött. -Det gäller både slakterierna och konsumenterna, säger mikrobiolog Mats Lindblad till TT.
Med god kökshygien ska upptäckten inte innebära några problem, uppger Livsmedelsverket, och det fi9nns inga skäl att undvgika att äta griskött.
För att förhindra spridning av bakterien har slakterierna vidtagit åtgärder. Bland annat försluts ändtarmen på grisarna för att undvika att det kommer avföring på slaktkropparna.
Fakta om Yersinia
* Yersinia är ett släkte bakterier. Den mest kända av dem har tillägget pestis, digerdödens eller pestens smittämne. Den vanligaste, enterocolitica, yttrar sig som magsjuka.
* Magsjukan sprids genom avföring och förorenade livsmedel.
* Yersiniainfektion är en zoonos, en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. En koppling till svin har konstaterats. Bakterien klarar så låga temperaturer som +4 grader och kan tillväxa i kylskåp.
* Unga är särskilt drabbade av magsjukan, en fjärdedel av de insjuknade är barn under fyra år, hälften är under 15 år. De får feber, blodig diarré och ibland kräkningar. Vuxna kan få svåra buksmärtor som påminner om blindtarmsinflammation.
* Omkring tio procent av de drabbade får svåra komplikationer som hudutslag eller ledvärk.
* 2001 drabbades 579 svenskar, 2004 fick 812 magsjukan och i fjol insjuknade 741 enligt Smittskyddsinstitutet.
TT