Foto: TT

Majoritet mot regeringen om gymnasielagen: ”Måste lyssna”

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet bland riksdagspartierna är mot regeringens förslag om lättnader i den omtvistade gymnasielagen. Det innebär att förslaget kan dras tillbaka.

– Nu måste regeringen lyssna på riksdagen, säger Maria Malmer Stenergard (M), till SVT Nyheter.

Gymnasielagstiftningen från 2018 har gjort det möjligt för tusentals ensamkommande asylsökande, som fått avslag på sin asylansökan, att stanna i Sverige för att läsa på gymnasiet. Den som lyckas att få en varaktig anställning inom sex månader kan få permanent uppehållstillstånd.

I början av oktober föreslog Socialdemokraterna och Miljöpartiet en rad förändringar i lagen, bland annat att en tidsbegränsad anställning i ett år i stället för två ska räcka för att få uppehållstillstånd.

Majoritet mot ändringen

På måndagen meddelade Centerpartiet att de inte ställde sig bakom åtgärden och idag, på tisdagen, stod det klart att en majoritet i riksdagens socialförsäkringsutskott är mot.

– Vi har precis fattat beslut om att vi vill att riksdagen ska uttala för regeringen att de inte ska genomföra den här förändringen, säger Maria Malmer Stenergard, migration- och socialförsäkringspolitisk talesperson för Moderaterna.

Hon förväntar sig nu att regeringen följer riksdagens önskan.

– Om alla partier röstar i kammaren som de röstat i utskottet så innebär det att det finns en majoritet som står bakom uttalandet.

Konstitutionsutskottet har varit väldigt tydliga med att regeringen bör avvakta när de vet att ett beslut är på gång i riksdagen. Det är så jag uppfattat att Morgan Johansson bedömt läget och det välkomnar jag, säger Maria Malmer Stenergard.

”Avvaktar”

Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, kommenterar saken i ett sms till SVT Nyheter.

”Vi har respekt för riksdagen och avvaktar riksdagsbeslutet. Vi tar alltså inga beslut i det ärendet innan vi vet hur riksdagen ställt sig.”

Frågan kommer att debatteras i riksdagen på torsdag, men det är inte säkert att man hinner fatta ett beslut i saken under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.