Foto: SVT

Majoritet väljer välfärd före skattesänkningar

Uppdaterad
Publicerad

Två tredjedelar av svenskarna är emot att skatterna sänks om det innebär att de offentliga utgifterna måste minskas. Det visar en ny opinionsundersökning från Sifo som Rapport tagit del av.

Det är jämnt när väljarna ska betygsätta vilken regering som är bäst på att sköta Sveriges ekonomi. Nästan lika många svarar borgerlig som socialdemokratisk. Men en klar majoritet, 67 procent, är emot att skatterna sänks om det innebär att de offentliga utgifterna måste minskas.

Det visar en enkät som TNS Sifo gjort bland 2.000 svenskar i månadsskiftet maj/juni i år och som publiceras under Almedalsveckan senare i dag.

De viktigaste frågorna är enligt väljarna: skola, sjukvård, sysselsättning och landets ekonomi. De flesta partier har flera eller åtminstone en politisk fråga där de får högt betyg av väljarna – undantaget är Centern och Kristdemokraterna.

-De  har inga riktiga spetsfrågor, vilket är ett av deras problem. De måste åtminstone i någon fråga, som miljöpartiet med miljö eller folkpartiet när det gäller skola, vara väldigt bra, säger Toivo Sjörén som är pressansvarig på TNS Sifo.

Samhällets ansvar

Sex av tio väljare anser att det är samhällets och inte den enskildes sak att se till att alla har god levnadsstandard. Lika många vill ha ett samhälle där alla har det ungefär lika bra istället för ett där den flitige och duktige kan få det betydligt bättre än de flesta.

När det gäller hur regeringen sköter sitt arbete svarar 60 procent ganska eller mycket bra. Fler anser att privatekonomin blivit bättre än sämre det senaste året. Samtidigt anser betydligt fler att människors möjlighet att leva lyckligt i Sverige snarare minskar än ökar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer