För Majsa Kassem från Örebro har bytet av skola blivit ett lyft. Foto: SVT

Majsa bytte skola: ”Jag har fått chansen att utvecklas”

Uppdaterad
Publicerad

När Majsa Kassem från Örebro skulle börja sjuan fick hon inte göra det i Vivallaskolan, där hon hade gått tidigare. I stället åker hon varje morgon buss till Gumaeliusskolan i centrala Örebro.

Vivallaskolan har länge brottats med dåliga resultat. Skolchefen Margareta Borg berättar att kommunen har valt att lägga ner årskurserna 7-9 på skolan. I stället flyttas eleverna till fyra andra skolor.

Sedan Majsa började sjuan för snart två månader sedan har hon bytt skola till Gumaeliusskolan. Här har hon kunnat blomma ut. Det är okej att vara ambitiös.

”Lärarna har förtroende för oss”

– Det känns bra. Det betyder att lärarna har förtroende för oss. Det ger en chans till oss också. Vi får en chans att utveckla oss själva, säger Majsa Kassem.

Hennes pappa Samir Kassem är också nöjd med skolbytet:

– Jag är väldigt nöjd, för jag försökte flytta Majsa från Vivallaskolan, men det lyckades inte eftersom man måste stå i kö, säger han.

Har fått längre väg till skolan

En viss oro inför skolbytet har han och Majsa också känt.

– Det händer ibland grejer på vägen till skolan och så kommer man hem lite sent. Förut tog det tio minuter till skolan, nu åker hon en timme tidigare och kommer hem en timme senare, säger Samir Kassem.

– Lite orolig var jag, inte jättemycket men jag visste inte vad andra tyckte om mig, eller hur de såg på mig för att jag kommer från Vivalla, säger Majsa.

Men för henne har bytet till Gumaeliusskolan helt klart blivit ett lyft.

– Jag har mer glädje och jag är mer positiv. Jag koncentrerar mig bättre och jag har fått fler chanser att utveckla mig själv, säger hon.

Reportage i Agenda söndag 15 oktober kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion: Peter Fredriksson, generaldirektör för Skolverket.

Se även minidokumentären från SVT Nyheter Öst om ett skolexperiment i Linköping där elever i Linköping fick byta skola med varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet