Chris Gelinder, rektor på Gumaeliusskolan i Örebro, tycker det har fungerat bra att flytta elever dit från Vivallaskolan. Foto: SVT

Örebro flyttar elever till andra skolor – ”Har funkat jättebra”

Uppdaterad
Publicerad

I Örebro har kommunen bestämt sig för att lägga ner högstadiet – årskurs 7-9 – på Vivallaskolan, som länge brottats med dåliga resultat, och i stället successivt flytta eleverna till andra skolor. På Gumaeliusskolan, som tagit emot en del av de nya eleverna, är rektorn nöjd.

– Hittills har det funkat jättebra. Det har varit precis som en vanlig skolstart, säger Chris Gelinder, rektor på Gumaeliusskolan i centrala Örebro.

– Vi har valt att lägga ner Vivalla 7-9 och fasar ut eleverna under två år till centrala 7-9-skolor och en skola lite längre ut. Vi valde helt enkelt de skolor som hade utrymme att ta emot de här eleverna, säger Margareta Borg, skolchef i Örebro.

– Det är mer framgångsrikt att ha en blandad elevgrupp så att det finns elever som blir förebilder i klassrummet, säger hon.

”Skolvalet förstärker segregationen”

Margareta Borg menar att det fria skolvalet förstärker segregationen och har gjort det ännu svårare att lyfta Vivallaskolan.

– De elever som har föräldrar som har förmåga att göra ett skolval, de är ju redan borta. De har gjort ett val, och då den svåraste klicken kvar. Dem har vi fått hjälpa att hamna någon annanstans.

Föräldrar måste sätta sina barn i kö långt innan de slutat med blöja om de ska ha en chans att komma in på populära friskolor.

”Någon förälder har ringt och frågat”

I Örebro är det för tidigt att göra någon utvärdering efter bara knappt två månader. Men rektorn på Gumaeliusskolan är nöjd.

– Någon förälder har ringt och frågat om hur klassammansättningen ser ut, de tycker kanske att det är, som de uttrycker det, många barn med utländskt namn. Det var innan de började. När eleverna väl har börjat är det ingen som har återkommit, säger Chris Gelinder.

Alla elever vi pratar med tycker att det här är bra. Men integrationen kommer inte helt självklart.

Några av de killar som gick på skolan sedan tidigare säger att det är kul med de nya eleverna från olika skolor, men att de inte umgås så mycket med dem.

Reportage i Agenda söndag 15 oktober kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion: Peter Fredriksson, generaldirektör för Skolverket.

På torsdag 19 oktober blir det mer om skolsegregation och Vivalla i SVT: Opinion live sänder från Vivalla torg med bl.a. utbildningsminister Gustav Fridolin och Liberalernas partiledare Jan Björklund bland gästerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet