Maktlekarna ökar bland landets unga

Publicerad

Tänk dig en kollega som ger dig hårda slag på armen om du inte hämtar kaffe, eller att dina arbetskamrater får kasta sig över dig i en stor hög om du kommer för sent till ett möte. Tanken är absurd för vuxna, men för en stor del av landets elever är detta vardagen. Det handlar om så kallade maktlekar, som blir allt vanligare bland ungdomar.

Sudgummibögen, blodkrona, ribban och böghögen är några exempel på maktlekar. Ett ibland brutalt sätt för barn och unga att bli accepterade i gruppen. Maktlekarna är alltid väldigt svårt att upptäcka eftersom det för det mesta sker kompisar emellan.

-Blodkronan. Man ska skjuta en enkrona på knogarna tills de börjar blöda, berättar Greta Stenström, kamratstödjare på Järla skola i Nacka,

På Järla skola arbetar man nu aktivt för att stoppa de värsta maktlekarna.

-Bögtetstet. Då har man ett sudd som man gnuggar mot handen tills det börjar blöda. Blir man ledsen kallas man för bög säger kamratstödjaren Emma Alenius.

Risk för våld
Maktlekar i olika former förekommer och har förekommit på alla svenska skolor, berättar förlagsredaktören Sannie Wedberg. Hon har gett ut två böcker om maktlekar och reser runt bland landets skolor och föreläser om det hon kallar för det dolda gruppvåldet.

-De som är vuxna berättar att de kanske lekte fem maktlekar under hela sin uppväxt. För ungdomar som växer upp i dag kan det handla om upp till tio lekar på en och samma dag. Då kan det bli ganska mycket våld och skador också.

Fredrik Skillemar
fredrik. skillemar@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer