”Varje gång jag kommer hit och ser snurran så är det som att hon vinkar”, säger Malin Mases Arvidsson vid Nikes grav på kyrkogården i Vaxholms kyrka. Foto: Sara Cosar/SVT

Malin förlorade dottern Nike i vecka 40

Uppdaterad
Publicerad

Nike dog i sin mammas mage en veckan innan hon skulle ha fötts.

Nu kämpar hennes mamma Malin Mases Arvidsson för att alla dödfödslar ska kartläggas i en årlig nationell audit.

– De här barnen ska inte behöva dö förgäves, säger hon.

Malin Mases Arvidsson är skådespelare och bor i Enskede i Stockholm tillsammans med sin man Jesper Mases Berglund och döttrarna Alfonsina, 15, och Aurora som är ett år och fem månader. Men i familjen finns också Nike.

2018, när Malin Mases Arvidsson var gravid i vecka 40, fick hon en vag känsla av att något inte stämde. Hon gick på ett ultraljud men allt såg bra ut. Malin minns att hon var på bio, ensam i salongen.

– Så kände jag en stark spark och fick som mensvärk. Så jag trodde att det skulle sätta igång, men sen hände ingenting. Sen kommer jag inte ihåg att jag kände henne något mer, säger hon.

Berättade på Instagram

När Malin åkte in till sjukhuset upptäckte de att Nike inte levde. På sin 40-årsdag skrev Malin ett inlägg på Instagram där hon berättade vad som hänt.

– Jag hade varit så öppen med att jag väntade barn. Tanken på att behöva berätta det här om och om igen. Jag var tvungen att göra inlägget för att kunna fungera. Känslan av att veta att folk redan visste var otroligt mycket lättare, säger hon.

De senaste tio åren har siffrorna för så kallad intrauterin fosterdöd legat stadigt, enligt siffror från SCB. I Sverige dör omkring 400 barn innan de föds varje år.

Socialstyrelsen har gett en expertgrupp i forskningsuppdrag att undersöka dödsorsaken hos spädbarn i Stockholm under 2017.  Genomgången visade att 30 procent av dödsfallen hade kunnat motverkas. Nu vill Malin Mases Arvidsson att en årlig genomgång ska göras, i hela landet.

Kunskapsstöd ska tas fram

Socialstyrelsen har ett pågående uppdrag med att ta fram ett nationellt kunskapsstöd kring intrauterin fosterdöd som ska redovisas till regeringen senast den 1 november nästa år. Socialminister Lena Hallengren meddelar via sin pressekreterare att man inväntar resultatet av det uppdraget och avböjer därför att kommentera.

Mer om studien

I studiens sammanfattning skriver forskarna att den årliga andelen dödfödda i Sverige har i stort sett varit oförändrad de senaste 30 åren, och att Sverige idag saknar ett nationellt revisionssystem för dödfödda.

Enligt studien hade trettio procent av dödfödslarna kunnat förebyggas. Mer frekventa ultraljud och kliniska kontroller, tidigare igångsättningar och tidigare åtgärder i linje med nuvarande riktlinjer identifierades som möjligen förebyggande faktorer.

Läs hela studien här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.