”Det kan vara underlättande att få de riterna som vi människor tar så stor hjälp av, men det kan också bli en större sorg”, säger Veronica Fagerberg om att de barn som dör i magen ofta får en begravning. Foto: Gorm Kallestad/TT/SVT

Psykologen: Genom att prata om det kan vi få bättre stöd

Uppdaterad
Publicerad

När Malin Mases Arvidssons dotter Nike dog i magen fick hon genomgå både en förlossning och en begravning. Något som ofta är fallet när det sker en fosterdöd.

– Det kan vara underlättande att få de riterna som vi människor tar så stor hjälp av, men det kan också bli en större sorg, säger psykologen Veronica Fagerberg. 

– Oavsett hur tidigt missfallet varit kan det vara så att föräldrarna drabbas hårt psykiskt. Om det till exempel finns tidigare syskon med i bilden som då har en eller två föräldrar som inte mår väl, då finns det en väldigt positiv effekt om det inte är skamfyllt eller tabubelagt för då får man inte heller samma chans till stöd, säger Veronica Fagerberg, psykolog på mödra- och barnhälsovården i Västra Götaland.

Veronica Fagerberg tror att det leder till en bättre vård för alla som drabbas, och ett bättre stöd från omgivningen, om man är öppen med vad man går igenom.

– Man pratar ofta om kvinnan eller mamman. Men för den andra föräldern är det en lika stor förlust, och även för tidigare syskon om det finns det, säger hon.

Begravning bra för sorgearbetet

Enligt spädbarnsfonden, en organisation för föräldrar som förlorat ett spädbarn, vittnar många om att det inte är att genomgå förlossningen som är det svåraste.

”Det svåraste är att tvingas lämna sitt barn på sjukhuset efteråt. Att genomgå förlossningen kan snarare vara en hjälp i bearbetningen. En begravning eller annan ceremoni är vital för en bra sorgeprocess. Vi tar avsked och vi tar avstamp i det avslutet för att gå vidare i sorgearbetet”, skriver Malin Asp, ordförande i Spädbarnsfonden, till SVT.

Missfall och fosterdöd

När ett barn dör i magen efter vecka 22 kallas det intrauterin fosterdöd.

Mellan vecka 0-11 kallas det missfall, och mellan vecka 12-22 sent missfall.

Enligt begravningslagen får man begrava ett barn efter 12 fullgångna graviditetsveckor, inte bara efter vecka 22.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.