Malin förlorar sjukpenningen – trots kroniskt trötthetssyndrom

Uppdaterad
Publicerad

Malin Carlbom tillbringar dagarna i en säng i ett nedsläckt rum. Fysisk belastning gör att hon får influensaliknande symtom som halsont, frossa och feber. I våras fick hon beskedet att sjukpenningen skulle dras in.
– Jag fattar inte hur det får vara så här att min läkare gör en bedömning och sedan river Försäkringskassan upp det helt och hållet, det är obegripligt, säger hon.

Malin Carlbom,44, har varit sjukskriven i flera år för kroniskt trötthetssyndrom. Hon säger själv att hon lider av den svårdiagnostiserade neurologiska sjukdomen ME/CFS men hon har varit för sjuk för att göra den resa till Stockholm som en sådan diagnos skulle kräva.

Hennes läkare skriver ”En ringa ansträngning kan ge en ökad uttröttbarhet som varar under flera dygn”.

Klarar inte att duscha

Under intervjun ligger hon ner i vardagsrumssoffan, att sitta upp i långa stunder blir för jobbigt och hon måste ta flera pauser för att orka fortsätta prata. Bara en så vardaglig sak som att koka en kopp te är en ansträngning, att duscha klarar hon inte längre.

– Det handlar väldigt mycket om att bara stå ut och försöka hantera livet så bra det går med det lilla jag har, säger hon.

”Som att de drar undan mattan”

I våras fick hon beskedet från Försäkringskassan att sjukpenningen skulle dras in. Handläggaren var densamma som hon haft de senaste åren.

– Från den ena dagen till den andra så blev jag hundra procent arbetsför utan att det hade hänt någonting med min hälsa. Det är som att de drar undan mattan, jag bara ramlar, säger hon.

Vad tror du att det beror på att Försäkringskassan nu gör den här bedömningen?

– Jag kan inte se någon annan förklaring än att de har fått nya förhållningsregler. Det har ju inte hänt någonting som har förbättrat min situation.

”Ett hån”

Innan hon blev sjukskriven hade hon sitt drömjobb som arbetsterapeut. Men i samband med att hon fick beskedet att sjukpenningen skulle dras in blev hon även av med jobbet.

– Samma sjukintyg som Försäkringskassan avslog använde min arbetsgivare för att motivera att säga upp mig. De menar att jag aldrig kommer att kunna jobba igen.

Vad säger du till dem som menar att många sjukskrivningar inte är på riktigt?

– Att vi skulle fuska? Det gör mig jättearg. Det här är inget liv jag väljer för att få sjukpenning, det är ett hån att säga så. Jag undrar vilken människosyn man har då.

Se hela Malins berättelse i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.