Foto: SVT

Malin stod inte ut med machokulturen

Uppdaterad
Publicerad

– Det har skrikits efter en flera gånger att man är värdelös just för att man är tjej och inte kan någonting, säger Malin Berglind.

Hon jobbade som besiktningsman och arbetsledare i byggbranschen i sex år. Trots att hon tyckte det var roligt att vara ute på byggen så slutade hon i våras och sitter nu istället som konsult på ett kontor.

– Jag slutade på grund av att jag inte orkade med framförallt vissa hantverkare ute på plats. Som inte lyssnade på vad jag sa och vad jag hade för kunskaper, berättar hon.

”Man blir helt tom och orkeslös”

Branschorganisationen Byggcheferna har i en enkät frågat sina kvinnliga medlemmar hur de upplever sin arbetssituation. Malin Berglind blir inte alls förvånad över att många uttrycker att byggbranschen är ojämlik.

– Det är ju som barnmobbning, fast på vuxennivå. Man blir helt tom och orkeslös. Man bearbetar allting på nätterna, man sover inte, man kämpar igenom nätterna för att orka gå upp på morgnarna.

”Absolut ett kompetensbortfall”

Malin tror absolut att machokulturen innebär att branschen tappar kompetens.

– Det är inte bara vi kvinnor som far illa. Det kan vara yngre manliga hantverkare som tycker att det är jobbigt att de sågar de få kvinnorna som är ute. Så absolut är det ett kompetensbortfall. Jag vill inte tillbaka, för jag orkar inte med det längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer