Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hovrätten har friat en 50-årig man för våldtäkt mot en 10-årig flicka eftersom man varit osäker kring hur ordet ”snippa” ska tolkas. Trots att hovrätten anser det styrkt att han tagit på och i hennes snippa. Foto: Micke Larsson/TT

Man frias för barnvåldtäkt efter osäkerhet kring ”snippa” i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten har friat en 50-årig man för våldtäkt mot en 10-årig flicka eftersom man varit osäker kring hur ordet ”snippa” ska tolkas. Trots att hovrätten anser det styrkt att han tagit på och i hennes snippa.

– Det är förvånansvärt om jag ska uttrycka mig diplomatiskt. Hovrätten borde kunna förstå det ordet. Hon har varit noga och visat vad hon har menat, säger flickans tidigare målsägandebiträde Agneta Carlquist.

Enligt flickan ”höll han handen på hennes snippa och hade ett finger inne i snippan”, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Mannen dömdes till tre års fängelse i tingsrätten. När målet togs upp i hovrätten för västra Sverige skriver domstolen att de tror på händelsebeskrivningen, men att det varit otydligt vad flickan menat med ordet ”snippa” i de polisförhör som spelades upp i rätten. De hänvisar i stället till Svensk ordboks beskrivning av ordet som ”kvinnans yttre könsorgan”.

Kritik mot snippan-dom

– Man kan inte chansa utan det ska vara ställt utom rimlig tvivel att fingret varit inne i slidan. Vår bedömning var att åklagaren hade behövt presentera ytterligare bevisning för en fällande dom, säger Åke Thimfors, en av fem ledamöter som beslutade om domen i hovrätten.

”Ska inte vara någon gissningslek”

Agneta Carlquist var flickans målsägandebiträde vid processen i tingsrätten. Hon säger att hon aldrig varit med om någonting liknande tidigare.

– Det ska inte vara någon gissningslek. Det får allvarliga följder när barnet inte får förklara sig. Det finns domar sedan tidigare där ordet snippa används och godtagits.

Nyheten har även väckt starka känslor på nätet och hundratals inlägg på Twitter och Instagram har delats under hashtaggen #jagvetvadensnippaär.

Åklagaren: Inte nöjd

Kammaråklagaren är förvånad och meddelar på måndagen att hon inte är nöjd med domen.

– Det var en oväntad och ovanlig dom. Det är en i mina ögon synnerligen märklig tolkning och skrivning sett till helheten. Hovrätten väckte inte heller frågan om betydelsen eller innebörden av ordet snippa, säger Eva-Lotta Swahn på Åklagarkammaren i Halmstad i ett pressmeddelande.

Härnäst kommer åklagaren att vända sig till Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum gällande överklagan och sedan är det upp till riksåklagaren att eventuellt överklaga domen till Högsta domstolen.

SVT Nyheter har sökt riksåklagaren för en kommentar. Via sin pressavdelning meddelar att hon inte vill kommentera domen för att inte föregå processen med ett eventuellt överklagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot snippan-dom

Mer i ämnet