Bo Rothstein, forskare i statsvetenskap. Foto: SVT

”Man gör som man tror att andra gör”

Uppdaterad
Publicerad

Flera fall av fusk inom offentlig verksamhet har uppdagats det senaste året. Om vi börjar se oss själva som ett oärligt folk kan det få konsekvenser, menar Bo Rothstein, forskare i statsvetenskap.

Sverige utmärker sig som ett av världens minst korrupta länder. Men den senaste tidens skandaler pekar på att fusk faktiskt förekommer, något vi inte är ensamma om. Bo Rothstein medverkar i kvällens Agenda och han menar att korruption är något vi ofta förknippar med tredje världen och forna kommunistländer. Helt felaktigt, enligt honom:

– Länder som Italien och Grekland har idag sämre värden när det gäller graden av korruption än en handfull afrikanska länder. Det är alltså långt ifrån ett tredje världen–problem.

Uppmärksamheten ökar

Enligt Bo Rothsteins undersökningar har korruptionen i Sverige inte ökat under de senaste åren. Däremot har uppmärksamheten kring den fått en rejäl skjuts och ämnet tas på större allvar än tidigare av medier. Han menar att det får konsekvenser, och det kan gå åt två håll.

I det första scenariot får ökad rapportering kring korruption en positiv effekt. Vi uppfattar att människor som fuskar blir avslöjade och därmed tycker vi att systemet fungerar.

Men det kan också gå åt motsatt håll. Om inställningen att personer inom offentliga institutioner är korrupta får fäste minskar även vår tillit till andra människor i samhället, menar Bo Rothstein:

– De offentliga tjänstemännen är ett slags förebilder. Om man lever i ett samhälle där den lokala polisen, domaren eller läkaren sysslar med oegentligheter drar man en slutsats att ”om man inte kan lita på den typen av människor, varför skulle man då kunna lita på andra?”

Risken: vi börjar fuska

Den största faran med misstron är att den sprider sig. Bo Rothstein menar att om vi tappar tilliten till varandra så finns ytterligare en allvarlig effekt att vänta. Vi tar själva steget till att handla oärligt.

– När man bestämmer sig för hur man ska agera i olika situationer, hederligt eller ohederligt, är en viktig faktor hur man anser att andra människor agerar. Man gör som man tror att andra gör.

Än verkar vi ändå inte tro det värsta om varandra. Bo Rothstein har forskat kring svenskars sociala tillit i 15 år. Enligt honom är resultatet hittills stabilt och fortfarande högt, något vi ska vara rädda om.

– Samhällen där graden av tillit till andra människor är hög är framgångsrika. De är bland annat mer ekonomiskt välmående och deras demokratiska system fungerar bättre. Tilliten är ett slags kitt i samhället. Det är en osynlig, men väldigt viktig, tillgång.

Agenda söndag 7 april 21.15 i SVT2: Se reportage från Likenäs i Värmland om invånarnas besvikelse över kommunpolitikern och sjukgymnasten Annétthe Zettergren som är häktad misstänkt för att ha försnillat kommunens pengar.

Fakta

Ny forskarrapport i veckan

På tisdag den 9/4 publiceras en forskarrapport som visar att den svenska befolkningen i högre utsträckning än befolkningen i andra jämförbara länder, bland andra de nordiska länderna, uppfattar korruption som ett problem.

Rapporten har framställts av ESO, finansdepartementets expertgrupp för studier i ekonomi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.