Berndt Christensson, en av innevånarna i Likenäs, tycker att det var bättre förr. Foto: SVT

”Man trodde att man kunde lita på henne”

Uppdaterad
Publicerad

Förvåning och besvikelse. Så känner många i dag i den lilla värmländska orten Likenäs, där politikern och sjukgymnasten Annétthe Zettergren misstänks ha bedragit kommunen på minst tre miljoner kronor. Agenda har träffat några av invånarna.

Utanför en bensinstation i den värmländska orten Likenäs står Berndt Christensson. Han är arg över det som hänt. Han tycker att det var bättre förr i tiden, då förskingrades inte pengar så som det görs idag.

– Då kunde man gå till Emil Larsson i hans affär här borta och handla för flera hundra. ”Jag har inga pengar, skriv upp på en lapp så kommer jag och betalar sen”. Det var aldrig några problem då.

Granskning av Zettergren

Annétthe Zettergren, sjukgymnast och före detta kommunpolitiker, är häktad misstänkt för grovt bedrägeri. Nyheten har lämnat bygden med ett stort frågetecken. Många kan fortfarande inte förstå att det är sant. Hur kan personen de trodde sig känna ligga bakom detta?

– Man trodde att man kunde lita på henne, säger Ebbe Carlsson, en av ortens innevånare.

Falska möten i landstingets lokaler

Annétthe Zettergren står åtalad för att under en längre tid ha försnillat pengar, ett bedrägeri som ska ha kostat landstinget minst tre miljoner kronor. Hon har tagit emot patienter för sjukgymnastik i ett rum på undervåningen i ortens vårdcentral. Många möten har stått inbokade i hennes kalender, men de flesta har aldrig ägt rum. Emma Adolfsson berättar att många hon känner har funnits med på listan över falska möten hos sjukgymnasten. Thommie Axelsson fann sitt eget namn på listan.

– Hon har skrivit upp att jag varit där över 40 gånger. Jag har aldrig varit där. Det är förskräckligt när de bluffar så i landstinget, säger han till Agenda.

Statsvetaren varnar

Bo Rothstein, forskare i statsvetenskap, menar att det finns en fara i att människor uppfattar att deras samhälle är korrupt. Ohederligheten sprider sig lätt, menar han, när vi tror att andra i vår omgivning fuskar.

– När man bestämmer sig för hur man ska handla, hederligt eller ohederligt, är det en väldigt viktig faktor hur man uppfattar att andra agerar.

I den lilla orten i Värmland har människorna fått lära sig att tillit till varandra inte är något självklart. Den senaste tidens händelser har lämnat spår som blir svåra att sopa igen.

– Alla som har chansen att komma åt pengar verkar ta den, säger Ingrid Gunnarsson, boende i Likenäs.

Agenda söndag 7 april 21.15 i SVT2: Se reportaget från Likenäs i Värmland om invånarnas besvikelse över kommunpolitikern och sjukgymnasten som är häktad misstänkt för att ha försnillat kommunens pengar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av Zettergren

Mer i ämnet