Zettergrens avtal sägs upp

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget säger nu upp det omdiskuterade sammarbetsavtal man har med sjukgymnasten och tidigare moderate landstingspolitikern Annétthe Zettergren. Detta görs efter att domen vunnit laga kraft och stoppar henne samtidigt från att sälja avtalet vidare.

Hovrättens dom mot Annétthe Zettergren på fyra års fängelse och 4,2 miljoner kronor i skadestånd har vunnit laga kraft. Och det ger Landstinget möjlighet att bryta ett annars livslångt avtal med sjukgymnasten.

– Vi kommer meddela Annétthe Zettergren att vi häver vår avtalssamverkan, utifrån att hon varit overksam i sin praktik och utifrån de bedrägerier domstolen kommit fram till att hon gjort, säger Jan Hultbäck, divisionschef för hälsa, habilitering och rehabilitering på Landstinget.

Evighetsavtalen finns kvar

Som Värmlandsnytt tidigare berättat är avtalet som Annétthe Zettergren och ytterligare 36 sjukgymnaster har med Landstinget ovanligt fördelaktigt.

Sjukgymnasterna skickar räkningar till Landstinget och Landstinget får betala utan möjlighet att ställa villkor när det gäller patienter och behandlingar.

Sjukgymnasterna kan också sälja sina avtal vidare till vem de vill utan krav på Landstingets godkännande. Som mest har ett avtal i Karlstad sålts för 700 000 kronor. Eftersom avtalen inte är tidsbegränsade löper de på för alltid och är de i princip omöjliga att säga upp.

I Annétthe Zettergrens fall finns det däremot laglig grund enligt Jan Hultbäck. – Det krävs ganska extraordinära händelser för att kunna säga upp avtalen, men vi tycker att det här är det.

Finns det någon möjlighet att överklaga?

– Nej, inte som vi ser det.

Det här är ju ett avtal som Annétthe Zettergren kunde ha tjänat en hel del pengar på. En del har sålt sina för 700 000kr?

– Ja, så är det. Men sista tiden har de här försäljningarna varit mindre attraktiva, så det är inte alls de summorna längre. Dessutom så gör vi nu uppsägningen så den möjligheten försvinner.

Under flera år kunde Annétthe Zettergren skicka rejält saltade och helt felaktiga räkningar som Landstinget betalade utan någon som helst kontroll. Den tiden är förbi enligt Jan Hultbäck. För även om de förmånliga avtalen lever kvar så har man infört nya kontrollrutiner  

– Vi har ett annat sätt att följa upp sjukgymnasterna nu, vi följer de på individnivå, och vi följer upp de på antal besök och antal patienter osv.

 Annétthe Zettergren kommer att få beskedet om uppsägningen senare i veckan. Hennes advokat, Rickard Schönmeyr vill inte ge någon kommentar idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granskning av Zettergren

Mer i ämnet