Skärpt straff för Zettergren

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten för Västra Sverige dömde i dag sjukgymnasten och före detta landstingspolitikern Annétthe Zettergren (M).

Hovrätten skärpte staffet till fyra års fängelse för grova bedrägerier. I tingsrätten dömdes hon till fängelse i 3,5 år.

Hon ska också betala 4 194 961 miljoner kronor i skadestånd till Landstinget i Värmland. Hovrätten dömer henne också att betala 367 000 kronor i skadestånd till sin förre sambo.

Granskning av Zettergren

Hovrätten fastställde domen för Zettergrens systerson som fick en villkorlig dom och samhällstjänst för grovt penninghäleri.

Hovrätten gick på åklagarens linje om ett längre fängelsestraff. Annétthe Zettergren ska vara kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

– Det är lugnande att det blev en fällande dom och det är tillfredsställande att man kom fram till att det var ett högre starffvärde och att hon ska betala det skadestånd landstinget yrkat på.

– Det som känns riktigt bra är att hovrätten satt sig in i materialet. Det har ju varit en otroligt stor utredning och det är så många som hörts, säger Barbro Brännlund till Värmlandsnytt.

Vad har varit det mest specilella med det här fallet?

– Att ingen reagerat på alla dessa år. Jag har ju hört i efterhand att personal på vårdcentralen i Likenäs tyckte att det var konstigt att hon tjänade så mycket pengar, att ingen annan reagerade, säger Barbro Brännlund.

Rosor till personalen

– Jag vill ge rosor till personalen i Likenäs som inte gav sig utan verkligen ville ha svar på vad Zettergren hyrde för lokaler och kämpade i sex månader, tror jag för att för få svar på det. Det var ju mycket det som gjorde att det uppdagades.

Rosorna riktar hon även till de journalister som inte har gett sig utan grävt i det här.

– De har gjort ett bra jobb. Det krävs ju att det finns personer som törs visa civilkurage för att man ska kunna avslöja sådana här saker, säger Barbro Brännlund

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av Zettergren

Mer i ämnet