Foto: Tomas Oneborg, TT arkiv

Man gripen i Stockholm – på begäran av FBI

Uppdaterad
Publicerad

En 34-årig man från USA greps på onsdagen i en förort till Stockholm – på begäran av amerikanska FBI. Den gripne åtalas nu för koppling till terrorbrott efter flera mordbränder mot judiska byggnader i USA.

I åtalet uppges mannen ha arbetat med säkerhetsfrågor vid den amerikanska ambassaden i Stockholm.

Den 34-årige mannen, som är medborgare i USA och Grekland, flyttade till Sverige hösten 2018. Några månader senare, i maj 2019, misstänkts hans yngre bror ha anlagt fyra mordbränder mot judiska byggnader i Bostonområdet. Ingen uppges ha skadats i bränderna.

I september 2020 dör brodern på sjukhus efter en tids koma på grund av ett självmordsförsök, och ställs aldrig inför rätta.

Hittade en flaska cyanid

34-åringen återvänder till USA våren 2020. Han blir då kontaktad av FBI som vill förhöra honom om broderns inblandning i bränderna. Han får också frågor om familjens förrådslokaler.

34-åringen tar polisen till en lokal men berättar inte att det finns ytterligare ett förråd. En medveten lögn, enligt FBI, som menar att 34-åringen redan kvällen innan besökt två av familjens förråd. I åtalet uppger FBI att 34-åringen där funnit två föremål med hakkors-symboler, broderns pass och en flaska med det dödliga giftet cyanid.

Enligt FBI ska mannen ha tagit med sig föremålen för att sedan åka tillbaka till Sverige. Han misstänks också för att sedan tidigare ha undanhållit broderns dokument och elektroniska utrustning.

FBI har under våren 2020 utrett om bränderna kunde kopplas till antisemitiska rörelser. Vid ett förhör med FBI i januari 2020 uppger brödernas mamma att den yngre, nu döde brodern, uttryckt antisemitiska åsikter.

Nekar till anklagelserna

34-åringen nekar till alla anklagelser om inblandning, meddelar hans advokat Hans Larsson. Under fredagen ska tingsrätten avgöra om han ska förbli frihetsberövad under utredningens gång. Därefter blir det upp till regeringen att avgöra om han ska utlämnas till USA.

– Jag har inte sett det material som kommit in och det är där man får bedöma om det finns några hinder för utlämning. Så det kan jag inte uttala mig om i dagsläget, säger Larsson.

Dömd för vårdslöshet i trafik

Enligt FBI har den gripne mannen arbetat med säkerhetsfrågor på den amerikanska ambassaden i Stockholm. Det är i nuläget oklart om mannen misstänks för några brott i Sverige.

I november dömdes han till tre månaders fängelse för grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning efter en polisjakt genom centrala Stockholm i september 2020. I domen framkommer hur vittnen sett honom köra i 200 kilometer i timmen innan han kolliderat med en lastbil.

FBI tackar säkerhetspolisen

Enligt FBI greps mannen i en förort till Stockholm under onsdagen. Svenska säkerhetspolisen är förtegen om insatsen, men bekräftar att ett ingripande skett.

– Vi har gjort ett ingripande i Stockholmsområdet på begäran om rättshjälp från amerikanska myndigheter, säger pressekreteraren Fredrik Hultgren-Friberg.

34-åringen som varit efterlyst en tid riskerar nu 20 års fängelse bland annat för inblandning i inhemsk terrorism, som är den amerikanska rubriceringen. FBI kommer att begära mannen utlämnad till USA för att ställa honom inför rätta.

SVT har sökt den amerikanska ambassaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.