Mannen flögs med ambulansflygplan från Malmö Airport. Foto: Johan Nilsson/TT

Man hämtad med ambulansflygplan – flögs till Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

En man som bor i Skåne har hämtats med ambulansflygplan i Malmö för transport till Turkiet. Enligt hans döttrar ska han ha testats positivt för covid-19 men nekats sjukvård i Sverige.

På söndagsmorgonen lastades mannen och hans fyra barn på ett ambulansflygplan på Sturup i Malmö, enligt turkiska medier.

Mannen ska ha sökt vård i Skåne för allvarliga coronasymptom och enligt döttrarna testats positivt för covid-19. I sociala medier har de vädjat till Turkiet om hjälp efter att pappan, enligt döttrarna, nekats sjukvård.

Hälsoministerns personliga hälsning

Deras vädjan har hörsammats av högsta ort och aktionen har fått stort genomslag i turkiska medier. På Twitter har Turkiets hälsominister skickat en hälsning till döttrarna.

”Våra sjukhus och läkare står redo att ta emot din far. Presidenten å det turkiska folket vägnar önskar att han snabbt blir frisk”, skriver Turkiets hälsominister Fahrettin Koca på Twitter.

På Twitter har en av döttrarna lagt upp en film som ska visa hur pappan vårdas inne på ambulansflygplanet.

Kommenterar inte ärendet

Region Skåne säger att de känner till ärendet, men att de inte kan kommentera enskila fall.

– Vi kan inte gå in på enskilda fall men vi känner till ärendet. Vi kan säga att flertalet av de som har corona inte får vård på sjukhus, och den bedömningen gös utifrån rutiner och en medicinsk bedömning, säger Jimmy Gottfridsson, pressekreterare på Region Skåne.

Svenska utrikesdepartementet vill inte kommentera uppgifterna.

Tusentals har hämtats hem

Turkiet har under coronakrisen hämtat hem tusentals medborgare. Enligt Tomas Thorén, SVT:s utrikeskorrespondent i Turkiet, är aktionen en del av landets uppvisning av att visa sin makt.

– Man har skickat de här planen och gjort en ganska stor affär av det. Det är en del i Turkiets kampanj att framställa sig i så bra ljus som möjligt.

Ambulansflygplanet ska ha landat i Ankara på söndagseftermiddagen. Strax innan skrev hälsoministern Fahrettin Koca ytterligare en hälsning till en av pappans döttrar.

”En tjej, vars far är sjuk i covid-19, gjorde något oförglömligt. Vårt land reagerade. I morse hämtade vårt ambulansflyg den sjuke i Sverige. Och landar snart i Ankara.”

Många smittade

Turkiets strategi för att bekämpa corona är något annorlunda. På vardagar råder utegångsförbud för alla över 65 och under 20 år.Trots det har landet fler coronasmittade än exempelvis Kina. I skrivande stund är 107 773 bekräftat smittade  och 2805 har avlidit.

Det är dock svårtolkade siffror, vilket Tomas Thorén tidigare berättat i Morgonstudion. Landet utför väldigt många tester och den låga dödssiffran har ifrågasatts av bland annat turkiska läkarförbundet som hävdar att mörkertalet är stort.

De menar att många med symptom på covid-19 avlidit utan att testas, vilket medför att de inte hamnar i statistiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet