Turkiet kämpar mot eskalerad smitta – med annorlunda strategi

Publicerad

Turkiet har en annorlunda coronastrategi. På vardagar råder utegångsförbud för alla över 65 år och alla under 20 år. Samtidigt skjuter smittosiffran i landet i höjden.

Turkiet är nu bland de länder som drabbats värst av coronaviruset om man ser till antalet smittade. Totalt 91 000 har bekräftats smittade och 2100 har registrerats avlidna.

– Turkiet har fler antal bekräftat sjuka än Kina. Men det är vanskliga siffror eftersom Turkiet utför väldigt många tester och dödstalet är relativt lågt, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén i Morgonstudion.

Coronapandemin

Dödssiffran har dock ifrågasatts, bland annat av turkiska läkarförbundet som hävdar att mörkertalet är stort. Man pekar bland annat på att det finns fall där patienter med coronasymtom avlider utan att de testas, och därför inte förs in i statisitken.

Äldre bötfälls

För att möta den växande krisen har Turkiet bland annat infört ett utegångsförbud, men det gäller bara under vardagar och för personer över 65 år och under 20 år.

– Myndigheter har gått ut med att man vill skydda riskgrupperna. Man såg nästan bisarra bilderna där polisen gick runt och frågade äldre människor om deras ålder och uppmanade de som var över 65 att gå hem. Vissa blev även bötfällda med drygt 3000 kronor, säger Tomas Thorén.

Att även personer under 20 år omfattas av förbudet handlar om att de bedöms sprida smittan i hög utsträckning genom att de umgås mycket i större grupper, enligt Thorén.

– Men det finns också ett samband här att de mellan 20 och 65 är i den arbetsföra åldern. Det är dem man låter finnas ute på gatorna eftersom man inte vill hindra det ekonomiska hjulet från att snurra, det har Erdogan (Turkiets president) varit väldigt tydlig med under hela krisen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet