Johan Giesecke, smittskyddsexpert i SVT:s Morgonstudion.

Smittskyddsexperten: 99 procent vet inte om att de har haft covid-19

Uppdaterad
Publicerad

600 000 stockholmare kan redan ha haft covid-19. Det slår smittskyddsexperten Johan Giesecke fast efter att ha tagit del av resultatet av det nya coronatest som gjorts på blodgivare.
– 99 procent vet inte om att de har haft det, säger han i SVT:s Morgonstudion. 

Ett nytt coronatest som gjorts på blodgivare i Stockholmsområdet visar att minst 11 av 100 hade utvecklat antikroppar. Och forskarna tror att siffran egentligen är högre.

Tom Britton, professor i matematisk statistik, uppskattar att omkring 30 procent av befolkningen i Region Stockholm kan ha smittats av viruset redan. Enligt Johan Giesecke, smittskyddsexpert och rådgivare till WHO, ligger siffran förmodligen någonstans där. Det stämmer också överens med en annan studie som kommer att presenteras av Folkhälsomyndigheten under tisdagen.

Johan Giesecke tycker att det är fantastiska nyheter – men han är inte förvånad över resultatet.

– Det har jag trott hela tiden. Det innebär att 600 000 stockholmare har haft den här sjukdomen.  

Johan Giesecke drar slutsatsen att minst 99 procent som har haft covid-19 inte vet om det.  

– Testet visar att sjukdomen är väldigt smittsam men de allra flesta har inte märkt att de har haft den. Sen är det några som blir sjuka, några som blir svårt sjuka och några som dör. Men om man tittar på alla som blir sjuka är det en väldigt liten del.

”Ljuset i tunneln”

Jan Albert, som är överläkare i klinisk mikrobiologi vid Karolinska universitetssjukhuset och har arbetat med framställandet av proverna, sade i gårdagens Aktuellt att Sverige skulle kunna lätta på restriktionerna i slutet av maj. Johan Giesecke är av samma åsikt. 

– Det blir oerhört mycket enklare när vi kan se om människor haft det och är immuna. Men det kommer inte hända från ena dagen till den andra att vi släpper restriktionerna, då kommer det komma tillbaka. Det blir en långsam väg tillbaka, säger han. 

Han tror att livet kan återgå till det normala först efter sommaren. 

– Vi ser ljuset i tunneln.

Uppdatering: Informationen i den här artikeln bygger delvis på en studie som senare drogs tillbaka. Läs mer här.

Uppdatering: Efter att artikeln publicerats har det framkommit att Johan Giesecke även har haft ett konsultuppdrag som senior expert för Folkhälsomyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet