Riksdagens socialutskott har i dag träffat generaldirektören och rättschefen på Migrationsverket med anledning av uppmärksammade fall, som gäller utvisning av barn. Temat för utfrågningen var hur verket arbetar för att bäst ta tillvara ”barnets bästa”, som ska vara den vägledande principen.
I det omskrivna fallet med tvååriga Haddile har många upprörts av att Migrationsverket hänvisar till barnkonventionen, när beslutets innebörd blir att flickan riskerar att skiljas från sina fosterföräldrar.
Barn har rätt till sina föräldrar
Men en grundbult i barnkonventionen är just barnets rätt till sina föräldrar och föräldrarnas rätt till sina barn, framhåller Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik.
Han drar en parallell till hur svenska myndigheter eftersträvar att barn till missbrukare som bor hos fosterföräldrar på sikt ska kunna återförenas med sina föräldrar.
-Här finns en förälder som gett uttryck för att hon vill återförenas med sitt barn. Man kan inte avfärda mamman, hon finns och hon vill återförenas, säger Mikael Ribbenvik.
Det som gått snett är att svenska myndigheter inte mer aktivt letat efter de biologiska föräldrarna, menar han.
Rättssäker hantering
Rättschefen Mikael Ribbenvik och generaldirektör Anders Danielsson säger till SVT att de är positiva till att träffa politikerna och diskutera hur Migrationsverket hanterar utvisningsärenden där barn är inblandade.
De understryker samtidigt att Migrationsverket är ett ämbetsverk som följer lagarna och att få beslut som överklagas till migrationsdomstol eller migrationsöverdomstol ändras.
-Vi har en stor hantering av migrationsärenden som är rättssäker. Av 6000 barn som kommer till hela den Europeiska unionen varje år så söker sig mer än hälften till Sverige. Det gör de för att vi hanterar ärendena på ett rättssäkert sätt, säger Mikael Ribbenvik.
”Inte frikort”
Vissa debattörer gör det enkelt för sig, tycker han, när de ifrågasätter enskilda tjänstemäns empati.
-Tjänstemän på alla områden är bundna av lagar. De har inget frikort att fatta beslut utifrån vad de själva tycker.