Foto: Scanpix

Män ljuger om sina träningsvanor

Uppdaterad
Publicerad

Vi tränar betydligt mindre än vi säger, och vi sitter still två timmar mer per dag än vi tror. Män överdriver sin träning betydligt mer än kvinnor.

Har du ljugit om tuffa pass på gymmet när du egentligen drack sportdryck och latade dig? Då är du inte ensam visar en studie som över 1.700 norrmän deltagit i.

– Det syns tydligt att deltagarna är mindre aktiva och mer inaktiva än de faktiskt uppger, säger en av studiens fyra författare, Sindre Mikal Dyrstad, vid Universitetet i Stavanger.

Deltagarna rapporterade mycket mer hård fysisk träning än vad de faktiskt utförde, och män uppgav nästan 50 procent mer aktivitet än kvinnor trots att det inte var någon större skillnad i utövandet mellan könen.

Betydligt mer stillasittande

Inte heller hade de medverkande koll på hur länge de satt stilla. Tiden underskattades med ungefär två timmar per dag.

– Vi hade räknat med underskattning, men det var överraskande att den är så stor, säger Dyrstad.

Den fysiska aktiviteten mättes av ett instrument som deltagarna bar i ett bälte runt höften i en vecka. Sedan fick de fylla i sina uppskattningar i ett formulär.

– Det är en stor studie, vi har använt folk från hela Norge. Och jag tror att resultatet skulle vara ganska likt i Sverige, säger Dyrstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer