Man raggade på barn på spelapp – här konfronteras han

Uppdaterad
Publicerad

Förövare använder den populära spelappen Wordfeud för att kontakta minderåriga i sexuellt syfte, visar en granskning av studenter på Mittuniversitetet.

Reportrarna utgav sig för att vara 14-åriga tjejer – och fick flera sexmeddelanden skickade till sig.

– Jag får jätteångest, säger en av männen när han konfronteras.

I sju veckor låtsades tre journaliststudenter vid Mittuniversitetet vara 14-åriga Sara, Tindra och Hanna på Wordfeud, en spelapp som används av tiotals miljoner användare i alla åldrar.

Sammanlagt mötte reportrarna 858 motspelare från varsitt konto. 55 av dem motståndarna skickade meddelanden till ”Sara”, ”Hanna” och ”Tindra” med innehåll som av polisen klassas som sexuellt ofredande.

Coronapandemin

I några av de grövsta meddelandena reportrarna tar emot beskriver en man, som de kallar för Per, sina sexuella fantasier som innefattar Sara.

”Använder appen för anonymiteten”

När reportrarna konfronterar honom säger Per att han skrev till Sara för att han ”tyckte det var upphetsande att få dem (unga tjejer, reds. anm) att tända”.

På frågan om varför han använder sig av Wordfeud svarar han att det är på grund av anonymiteten.

Han säger att han ångrar sig och att han aldrig ska göra det igen.

Mannen: ”Har jätteångest”

En annan man som skickar meddelanden frågar Hanna om hon ”har string på sig” och säger att han vill känna på hennes bröst.

De bestämmer att de ska ringa varandra – men istället för att prata med 14-åriga Hanna blir han konfronterad av reportrarna.

– Jag har väl inget bra sagt i det här... Det kan jag stå för. Jag vill ingenting med det här liksom. Jag känner jätteångest inför det, säger han. 

Övergrepp mot barn på nätet ökar

Journaliststudenterna har utöver det fejkade kontot även pratat med flera flickor som uppger att de utsatts för sexuella trakasserier på Wordfeud.

Enligt polisen ökar övergrepp mot barn på nätet.

– Där det finns barn, där finns gärningsmännen också. De här gärningsmännen är väldigt duktiga på att sålla ut vem det är som är barn, säger Andreas Grym, utredare på polisens IT-brottscentrum i Göteborg, till reportrarna.

Wordfeud: ”Vi kan inte stå ansvariga”

Wordfeud-utvecklaren Bertheussens IT uppger i ett mejl till reportrarna att de jobbar med metoder för att förhindra sexuella trakasserier men att de “under inga omständigheter” kan stå ansvariga för vad som skrivs där.

– Utöver att göra det enklare att rapportera om opassande beteende, så jobbar vi också med en funktion som gör det möjligt att stänga av chatten när man spelar med tillfälliga motståndare, säger Håkon Bertheussen.

Läs hela granskningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet