Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vargen ska inte utrotas, men om en varg är inne bland gårdar och dödar djur tycker jag man ska ha rätt att skjuta den, säger Samira Ahmadi. Foto: Antonia Sehlstedt/SVT

”Man ska vara beredd på varg i Blekinge och säkra för det”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Blekinge har beslutat att skjuta vargtiken som tros ha dödat 14 får. Men samtidigt behöver de boende vänja sig vid tanken på att vargen kommer att finnas i länet framöver, enligt enhetschefen Daniel Ottosson.

– Man behöver kunna samexistera framöver, säger han.

Blekinge saknar idag ett vargrevir. Trots detta har det skett fem attacker på tamdjur inom loppet av fyra månader. Med hjälp av dna har man kunnat konstatera att en tik från Östergötland som ligger bakom minst fyra fall.

Länstyrelsena i Blekinge och Kronoberg har fattat beslut om skyddsjakt, som gäller till 11 april.

– När vi pratar om skadegörande beteende är det just att den angriper tamdjursboskap och gör det i större omfattning för att skada. Det är totalt sett 14 får som dött i de här fem attackerna, säger Daniel Ottosson, enhetschef på Länsstyrelsen i Blekinge.

– Vi bedömer också att på så här kort tid som vi haft varg i Blekinge är det inte rimligt att tamdjursägare kan montera rovdjursavvisande stängsel utan det får ske på längre sikt,.

Men eftersom det pågår en förflyttning av den svenska vargstammen, från norr till söder, behöver man samtidigt välja sig vid tanken på att det kommer att finnas varg i Blekinge framöver.

– Man behöver kunna samexistera framöver. Sen i vilken utsträckning vi kommer få varg i länet vet vi inte, men man ska ändå vara beredd på att det finns och kunna säkra för det, säger Daniel Ottosson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.