Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska den svenska vargkartan ritas om. Foto: SVT/TT

Därför ritas den svenska vargkartan om

Uppdaterad
Publicerad

Fler vargar i södra Sverige – det är länsstyrelsernas förslag. Men, som ofta när det handlar om vargen, råder inte enighet.

– Vi har så mycket varg nu som vi mäktar med.

Det sa Skånes landshövding Anneli Hulthén till SVT i februari angående länsstyrelsernas förslag om att fler vargar ska omfördelas till landets södra delar.

Var femte år inventeras vargbeståndet av Naturvårdsverket. Underlaget lämnas sedan till länsstyrelserna, som i sin tur kommer överens om hur fördelningen av varg över landet ska se ut. Enligt 2019 års förslag skulle södra Sverige ha minst fem vargar – i förslaget 2024 är siffran 60.

– Vi ser att det finns förutsättningar för att omfördela vargarna från det mellersta rovdjursförvaltningsområdet till det södra, sa Hanna Ek, biträdande enhetschef på Naturvårdsverket, till SVT i november förra året.

Under de gångna fem åren har nämligen vargen själv förflyttat sig söderut – dessutom finns långsiktiga politiska mål om att sprida ut vargarna, som framför allt lever i Mellansverige.

Varför rör vargen upp så starka känslor?

– Situationen för oss djurägare börjar bli ohållbar, vi vet inte om vi vågar släppa ut fåren, säger fårägaren Stefan Engström i Södertälje.

Det är långt ifrån första gången vargen blivit föremål för debatt, och frågan beskrivs ofta som en slitning mellan stad och landsbygd. I slutet av 1900-talet gjordes initiativ för att förändra bilden av vargen som en fiende – på Skansen i Stockholm fick besökare riktig närkontakt med vargar i koppel.

Se detta och mer från vargdebatten i Sverige i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.