Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Olsson i norra Värmland har levt nära varg i 40 år och tycker det är bra att vargen nu rör sig söderut. – Det finns mer mat för dem där, säger han. Foto: SVT/TT

Vargkartan ritas om – fler vargar i söder och färre i Mellansverige

Uppdaterad
Publicerad

De svenska vargarna ska flytta söderut.

SVT kan avslöja att det kommer att bli en kraftig ökning av miniminivån för varg i södra Sverige och motsvarande minskning i de traditionella varglänen.

Det handlar om minst 60 vargar i söder jämfört med dagens fem.

Just nu pågår en stor omfördelning av den svenska vargstammen. Idag ska det som minst finnas 10 vargar i norra Sverige, 285 i Mellansverige och fem vargar i den södra delen av landet.

Enligt de nya förslagen från länsstyrelserna kommer det att ändras till minst 60 vargar i länen i söder.

Omfördelning söderut

Miniminivåerna för varg ses över vart femte år, på uppdrag av Naturvårdsverket.

De senaste åren har allt fler vargar etablerat sig i de södra delarna av Sverige, och det finns en politisk vilja att förstärka den trenden.

Det är Länsstyrelserna som ska komma med förslagen. De är inte alls överens, men gemensamt är att andelen vargar i södra Sverige kommer att öka kraftigt.

I Mellansverige vill man öka miniminivån i söder från fem till hela 85 vargar, och minska den egna nivån från 285 till 215.

– Jag har full respekt för att det finns en oro i samhällena i södra Sverige, men det här en naturlig utveckling, säger Georg Andrén, landshövding i Värmland.

Oenighet mellan länsstyrelserna

Hans kollega i Skåne håller inte med. Där har man satt ett absolut tak på 60 vargar.

– I det södra delarna känner vi att vi har så pass mycket varg nu som vi mäktar med, säger Anneli Hulthén, landshövding i Skåne län.

Miniminivåerna utgör den lägsta nivå vargstammen ska ha i respektive område, och ligger till grund för beslut om både skyddsjakt och licensjakt på varg.

Senast den första mars är det meningen att länsstyrelserna ska ha enats om ett gemensamt förslag, som sen ska fastställas av Naturvårdsverket.

Miniminivån i norra Sverige ska enligt Naturvårdsverket hädanefter vara noll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mycket varg tål södra Sverige och hur stor ska vargstammen vara i de traditionella varglänen? Hör landshövdingarna i Skåne och Värmland om vargens förflyttning söderut. Foto: SVT

Naturvårdverkets förvaltningsområden för rovdjur

Södra rovdjursförvaltningsområdet

Södermanland, Östergötland, Kalmar, Jönköping, Kronoberg, Halland, Blekinge, Skåne och Gotland. Gotland är dock undantaget och ska inte ha några vargar.

Mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Gävleborg, Dalarna, Värmland, Västmanland, Örebro, Stockholm, Uppsala och Västra Götalands län.

Norra rovdjursförvaltningsområdet

Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.