Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Västra Ämterviks bryggeri och Fryksdalens bryggeri upplever läget just nu. Foto: Rebecka Hugosson/SVT

Värmländska mikrobryggerier kämpar i motvind – försäljningen rasar

Uppdaterad
Publicerad

Branschorganisationen Sveriges oberoende bryggerier uppskattar att en tredjedel av landets småbryggerier kommer att slås ut under 2024. Niklas Nilsson på Fryksdalens bryggeri i Lysvik jobbar heltid som lärare och driver bryggeriet på fritiden.

– Jag vet inte om det är värt det längre, säger han

Höga räntor och råvarupriser påverkar landets mikrobryggerier och flera av dem har svårt med lönsamheten just nu.

– Men vi kan inte höja priserna på våra produkter för de är redan rätt höga jämfört med andra produkter. Vi är lite i kläm, säger Niklas Nilsson på Fryksdalens bryggeri.

Systembolagets statistik visar att försäljningen av öl i lokalt och småskaligt sortiment minskade med drygt 16 procent år 2023, jämfört med året innan.

Västra Ämterviks bryggeri lever på hoppet

På Västra Ämterviks bryggeri i Sunne har Kristian Thorén funderat många gånger på att lägga ner, men han hoppas ändå på ett bättre ränteläge och samarbeten mellan olika bryggerier för att klara sig igenom en svår tid.

– Man måste tänka positivt. Det är hela tiden en massa känslor i den här branschen. Vi har hållit på i tio år och det här är bara ett hack i skivan, hoppas jag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.