Manet tros ha dödat ännu en svensk

Uppdaterad
Publicerad

En kubmanet tros ha orsakat ännu ett dödsfall bland svenska turister i Thailand.

Denna gång drabbades en 59-årig kvinna när hon tog ett kvällsdopp utanför badorten Cha Am.

Dödsfallet bekräftas av utrikesdepartementet som meddelar att kvinnan avled på söndagen. Dödsorsaken är ännu inte fastställd men det anses mycket troligt att hon blivit stungen av en kubmanet.

Så sent som i februari i år dödades en annan svensk, en 45-årig kvinna från Småland, av en kubmanet i Langkawi i Malaysia, och i april 2008 avled en tioårig svensk flicka av samma orsak i södra Thailand.

Giftiga kapslar

Kubmaneter finns i alla tropiska vatten, men den art som oftast brukar vara inblandad i den här typen av incidenter är den största, Chironex fleckeri. Den finns i Sydostasien och utanför Australien.

Kroppen eller klockan hos Chironex fleckeri kan bli 35 centimeter i diameter och de 60 tentaklerna kan bli upp till tre meter långa. Varje tentakel är försedd med en halv miljon nässelkapslar som alla innehåller gift.

-Kubmaneterna är bland de giftigaste djuren på jorden. Smärtan när man blir stungen är intensiv. Det känns som en brännskada, säger Dan E Nilsson, professor i zoologi vid Lunds universitet.

Döda turister

Trots detta så klarar sig de flesta som råkar bli stungna. Antalet dödsfall är inte särskilt stort. I Australien dör i genomsnitt en person per år.

-Allt beror på giftmängden. Om man blir stungen av många nässelkapslar får man i sig mer gift, och ju mer man får i sig, desto större är risken, säger Nilsson.

I Filippinerna räknar man dock med 20-40 dödsfall per år, fast dessa blir aldrig särskilt uppmärksammade eftersom de avlidna tillhör lokalbefolkningen.

-Det är bara när turister dör som det skrivs i tidningarna. Det är inte farligt att bada i Thailand. Risken för att dö i en trafikolycka måste vara betydligt större, säger Nilsson.

TT

Fakta: Kubmaneter

* Kubmaneterna har fått sitt namn av den kubiskt formade klockan. Den är vanligen glasklart genomskinlig.

* De finns i alla varma hav, och gruppen omfattar flera olika arter, varav en handfull är farliga för människan. Den allra farligaste är Chironex fleckeri i Sydostasien och vattnen utanför Australien.

* Giftet, som finns i nässelkapslar på tentaklerna, är mycket kraftfullt och ger intensiv smärta, svårläkta sår och, vid större skada, andnings- och hjärtstillestånd.

* Giftet är egentligen inte avsett för försvar, utan för att döda manetens bytesdjur. Eftersom den lever av fiskar som kan göra kraftfullt motstånd är det viktigt för maneten att expediera dem så snabbt som möjligt. Det är orsaken till att giftet är så extremt kraftfullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.