Många AF-chefer saknar förtroende för generaldirektören

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens ledning med generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist får massiv kritik i en enkät som fackförbundet ST gjort bland myndighetens chefer. Många saknar förtroende för generaldirektören.

När Arbetsförmedlingen i januari presenterade myndighetens egen medarbetarenkät hade man plockat bort frågan om förtroendet för generaldirektören, med hänvisning till att det var så få medarbetare som mötte henne i vardagen.

Nu har fackförbundet ST gjort en egen enkät bland 275 medlemmar som är chefer, och som alltså tillhör den kategori som kan förutsättas ha mer direktkontakt med ledningen.

125 har svarat, och svarsfrekvensen på 45 procent är därmed betydligt lägre än hos myndighetens egen medarbetarundersökning.

ST menar att antalet svar ändå ”får anses som bra dels med tanke på känsligheten i enkäten, vilket begränsade utskicket till vanlig post, samt det merarbete det innebar för respondenterna att svara”.

Enkätsvaren innehåller kritik på ett stort antal punkter, framför allt mot ledningen.

  • 57 chefer, eller 45,6 % av de svarande, svarar nej på frågan om de har förtroende för generaldirektören. 39 chefer, 31,2 % av de svarande, svarar ja och 29 chefer – 23,2 % – svarar ”Vet inte”.
  • 106 chefer (84,8 % av de svarande) svarar att man håller med om påståendet att man upplever detaljstyrning i myndigheten.
  • 61 chefer (48,8 % av de svarande) håller med om påståendet att det inte finns något intresse från ledningen för en dialog.
  • 99 chefer (79,2 % av de svarande) svarar nej på frågan ”Upplever du att du är delaktig i de beslut som fattas i myndigheten?”
  • 55 chefer (44,0 % av de svarande) svarar nej på frågan ”Upplever du att högsta ledningen har förtroende för dig?”

Vill inte kommentera

Fackförbundet ST vill i nuläget inte kommentera resultatet. Hela enkäten kan läsas på ST:s hemsida.

SVT:s pågående granskning av Arbetsförmedlingen och dess leverantörer ledde i tisdags till att generaldirektören fick förklara sig inför riksdagens arbetsmarknadsutskott.

SVT har även tidigare berättat om kritik mot ledningens sätt att hantera kritik inom myndigheten, vilken framkom i en annan facklig enkät.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

AF-chefen tvingas avgå

Mer i ämnet