Många äldre vill göra karriär

Uppdaterad
Publicerad

Karriären toppar vid 44 års ålder, anser de flesta svenskar. Att behålla motivationen under de minst 20 år som är kvar av arbetslivet kan vara en utmaning men många äldre vill byta jobb och ta mer ansvar, visar en undersökning.

-Det värsta man kan uppleva som äldre arbetstagare är känslan av att ens kompetens inte värdesätts – att unga kommer in och att det inte är någon idé att lära sig det nya datasystemet, säger Stefan Tengblad, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde.

-Det gäller att följa med i utvecklingen och att fortsätta att vara nyfiken. Mentorskap är också en bra form för att ta tillvara äldres kunnande.

Vill byta jobb

Många veteraner på arbetsmarknaden är också hungriga på fortsatta utmaningar, visar en ny undersökning från Manpower och Kairos Future.

Hela 80 procent bland dem över 55 år säger att de kan tänka sig att byta jobb och nästan lika många är redo att ta på sig mer ansvar i arbetslivet. Många kan också tänka sig att coacha andra.

Samma undersökning visar att de drygt 8.000 tillfrågade anser att man står på toppen av sin karriär när man är mellan 39 år (service och kundtjänstarbete) och 48 år (forskare och chefer) – i genomsnitt vid 44 års ålder.

-Inte så konstig att man tycker sig ha större orealiserad potential vid 40 än vid 50. Men det är ett problem om svenskarna upplever att karriären är slut vid 50, 55 års ålder, säger Tengblad.

Värdesätts inte

Han påpekar att vi i Sverige trots allt är bra på att låta äldre vara kvar i arbetslivet. I synnerhet är andelen äldre kvinnor som jobbar exceptionellt hög jämfört med i andra länder.

-Men vi kanske inte är lika duktiga på att värdesätta de äldre. I till exempel Japan och Tyskland tillfrågas alltid de äldre först när beslut ska fattas i ett företag.

Kan man göra karriär när man är över 55?

-Ja, det tycker jag. Man har ju större erfarenheter och bredare kontaktnät än när man var yngre. Men det gäller att följa med i utvecklingen.

TT

Fakta: Då toppar karriären

Vid följande ålder anser de tillfrågade inom olika branscher att man står på toppen av karriären:

Kundtjänst: 38,8

Service, handel: 39,1

Lager, industri, transport: 41,7

IT och data: 42,5

Marknad, reklam, PR och information: 42,9

Operatörer: 43,3

Bygg och anläggning: 43,7

Kontor och administration: 44

Försäljning: 44,1

Hälso- och sjukvård: 45,2

Ekonomi och finans: 45,4

Pedagogiska arbeten: 46,9

Teknik och naturvetenskap: 47,4

Forskning och utveckling: 48

Management: 48,8

Källa: Undersökningen Work Life, som bygger på frågor till en panel med 8.000 personer, som gjorts av Manpower och Kairos Future

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.