Se skillnaderna mellan fler grupper inom arbetslivet. Foto: SVT

Ny rapport: Var fjärde anställd jobbar deltid

Uppdaterad
Publicerad

En av fyra anställda i Sverige jobbar deltid, det visar en rapport från LO. De senaste åren har skillnaden mellan män och kvinnor minskat, medan skillnaden mellan arbetare och tjänstemän enligt LO är den största man sett.

I inledningen av förra året hade ungefär 4,4 miljoner personer i Sverige en anställning. Av dem jobbade nästan var fjärde deltid. Det visar en rapport från LO.

Deltid är vanligast bland arbetare inom detaljhandeln där två av tre är deltidsanställda. Minst är det i byggsektorn, 4 procent. Deltidsarbete är vanligast bland unga vuxna, i åldern 16-24 år är drygt hälften deltidsanställda. I övriga åldersgrupper är andelen betydligt lägre.

LO, som står bakom rapporten, driver sedan tidigare att man vill se heltid som norm på arbetsmarknaden.

– Att jobba deltid innebär att ofta får du jaga extra timmar, ofta har du inte lön som gör att du klarar månaden, och då blir man beroende av någon annan, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Färre kvinnor – men fler män

Under perioden 2006 till 2020 har skillnaderna mellan kvinnor och män minskat. Färre kvinnor jobbar nu deltid, 33 procent. Deltidsarbetandet bland män har ökat till 14 procent.

Samtidigt ökar skillnaden mellan arbetare och tjänstemän i hur många som jobbar deltid. Var tredje person med ett arbetarjobb jobbade deltid 2020, jämfört med femte tjänsteman. Enligt LO har man aldrig sett ett större gap i sin mätserie.

– Var tredje arbetare idag får alltså inte jobba heltid och ser vi till arbetarkvinnor så är det fler än hälften som jobbar deltid, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Men skillnaden mellan män och kvinnor minskar?

– Ja men tyvärr inte för att kvinnor jobbar mindre deltid utan för att männen jobbar mer.

Svensk Handel: Deltid behövs

Högst andel deltid är det alltså i detaljhandeln. Branschorganisationen Svensk Handel menar dock att det inte skulle vara möjligt att ge alla heltidstjänster.

– Man behöver ha personal på plats under alla öppettider, men man behöver mer personal när det är mer kunder och det gör att man behöver en mix av heltid och deltid, säger Ola Axelsson, förhandlingschef på Svensk Handel.

Vad skulle det innebära ekonomiskt?

– Det är inte möjligt helt enkelt, och det är av ekonomiska skäl. Då skulle verksamheterna inte gå runt, de skulle tvingas lägga ner och man skulle förlora arbetstillfällen.

Om rapporten

Rapporten från LO handlar om arbetstidens utveckling i landet från 1990 till 2020. Den grundar sig på siffror från den så kallade Arbetskraftsundersökningen, AKU. Mätperioden för 2020 var kvartal ett, därför finns en eventuell effekt av coronapandemin inte med.

Så här många var deltidsanställda 2020:

Totalt: 23 procent

Kvinnor: 33 procent

Män: 14 procent

Arbetare totalt: 32 procent

Tjänstemän totalt: 19 procent

Arbetare i detaljhandel: 66 procent

Arbetare i byggverksamhet: 4 procent

Tjänstemän i kultur nöje fritid: 42 procent

Tjänstemän i byggverksamhet: 5 procent

Utveckling 2006-2020:

Färre deltidsanställda totalt (från 27 till 23 procent)

Skillnaden män kvinnor minskar (från 30 till 19 procentenheter)

Skillnaden arbetare – tjänstemän ökar (från 10 till 13 procentenheter)

Främsta orsaken till deltid:

Heltidsarbete saknas: 20 procent

Studier: 18 procent

Vård av barn/vuxen: 14 procent

Vill inte arbeta heltid: 10 procent

Sjukdom: 9 procent

Övrigt: 7 procent

Orkar ej / för krävande: 7 procent

Har fler jobb: 5 procent

Uppgift saknas: 10 procent

Källa: LO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.