Arbetslösa unga bör fundera på att utbilda sig tycker Arbetsförmedlingens analyschef. Foto: SVT

Prognos efter coronapandemin: Ökad arbetslöshet under 2021

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen har inneburit en stigande arbetslöshet och nästa år ser det ut att bli värre. Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos ökar då arbetslösheten särskilt bland ungdomar. Också långtidsarbetslösheten förutspås stiga. 

– Ungdomar är som regel rörliga på arbetsmarknaden, de kommer normalt sett snabbt tillbaka om de varit arbetslösa. Men om arbetslösheten biter sig fast är risken att också de kan bli långtidsarbetslösa, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen. 

Att många ungdomar blivit arbetslösa beror förstås på att många jobbar inom de branscher som drabbats hårt av coronakrisen; turistnäringen och restaurangbranschen till exempel. 

”Fundera på utbildning”

I dag är det svårt att säga när, och om, alla de jobb som fanns i de branscherna för ett år sedan kommer tillbaka. Annika Sundén tycker därför att det är viktigt att särskilt yngre människor är beredda att vidareutbilda sig. 

– Börjar man sin karriär med att vara arbetslös så blir det också svårare längre fram, det vet vi. Det gäller därför att komma tillbaka till arbete och ungdomar bör söka de jobb som finns men också fundera på utbildning. Nu är ett bra tillfälle att passa på, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.