”Det känns som min utbildning är förgäves” säger Mathias Wahlund. Foto: SVT

Mathias, 20, hade precis börjat jobba som kock – coronapandemin förstörde allt

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan hade Mathias Wahlund, 20, i Charlottenberg i Värmland precis gått klart sin kockutbildning och jobbat ett par månader. När coronan kom förlorade han jobbet.

– Nu går dagarna åt till att tv-spel och hålla kontakt med arbetsförmedlingen, säger Mathias när SVT Nyheter träffar honom i Charlottenberg.

Mathias Wahlund arbetade på en restaurang i det stora köpcentret som ligger alldeles intill den norska gränsen. Förra året hade köpcentret nästan fem miljoner besökare, i dag ekar det tomt.

När gränsen öppnade ett tag i höstas blev Mathias Wahlund erbjuden jobb på en godisbutik.  

– Jag såg ett litet ljus i tunneln men så hörde jag att smittan började öka igen och så ringde chefen från godisbutiken och sade: “tyvärr, jag hoppas du förstår”. Och jag sade: “jag förstår, det kan inte ni hjälpa, tack ändå”, säger han.

”Känner sig oförskämd”

Nu håller han kontakt med arbetsförmedlingen via mobilen, all kontakt sker digitalt och söker jobb, även om det ibland tar emot. 

– Man känner sig snudd på oförskämd när man söker jobb i dag, när man vet att arbetsgivaren sliter för att få företaget att gå runt, säger han. 

Det är bara drygt ett år sedan han blev färdig kock, men han har redan börjat fundera på omskolning. Just nu känns allt väldigt osäkert. 

– För eller senare kommer det att behövas kockar, det finns ju vägkrogar och men det känns som min utbildning på tre år är förgäves, att jag gjort det i onödan. Så känns det nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.