Foto: SVT

Många har det för kallt i sina bostäder

Publicerad

Den ovanligt kalla vintern har gjort att många har det för kallt i sina bostäder. Allt fler desperata hyresgäster hör nu av sig till Hyresgästföreningen. Trebarnsmamman Therese Persson hade så kallt hemma att is bildades på insidan av fönstren, innan hyresvärden reagerade.

Hemma hos Therese Persson i Örebro har det varit kallt i vinter. När det var som kallast var insidan av hennes fönster täckta av is och frost.

– Det var is runt hela fönstret. Längst ner var det tjocka isklumpar. I badrumsfönstret längst ner vid gångjärnen var det tjocka lager av is och där var det riktigt kallt. Jag fick ha raggsockor på fötterna, barnen fick ha raggsockor och fick sova med kläderna på. Även om de sov med kläderna på och hade filt klagade de på kylan, säger Therese Persson.

Hon berättar att de har haft kallt sen kylan kom i början av januari. Barnen har blivit förkylda, och värst är det för ettåringen. Hon blev bestört när hon upptäckte isen på insidan av fönstren.

– Då tänkte jag, var har jag kommit någonstans? Det här är inte en miljö för mina barn. Så här vill jag inte bo. Det är helt sjukt. Jag betalar nästan 6.000 i hyra och har is på mina fönster. Det går inte ihop, säger Therese Persson.

Ska aldrig vara kallare än 18

På Hyresgästförenings rådgivningscentral märks det att många har det kyligt hemma just nu. Under januari har en stor del av alla samtal kommit från folk som fryser hemma.

– Det märks definitivt. Fler medlemmar hör av sig och undrar vilken temperatur man ska ha i sitt boende och vad man kan man förvänta sig av hyresvärden, säger Mika Nuutilainen, chef för den nationella rådgivningen på Hyresgästföreningen.

Det ska vara mellan 20 och 23 grader i en lägenhet och det får aldrig vara kallare än 18 grader. Det har Folkhälsomyndigheten kommit fram till. Om man har kallare än så kan det leda till allvarliga hälsoproblem som hjärtkärlsjukdomar, muskelbesvär och nackspärr.

– Det märker man ju på dem som kontaktar oss och som har det väldigt kallt, det stör ju hela ens vardag. Man kan inte må och trivas i sitt eget hem, så det klart att det är en frustration och en stress, säger Mika Nuutilainen.

Han säger att man i första hand ska kontakta sin hyresvärd om man har det för kallt hemma.

– Gör en felanmälan. Händer det då ingenting så kan man som medlem här kontakta oss på Hyresgästföreningen, så tar vi och tittar på ärendet och ser vad vi kan göra och stötta upp i dialog med hyresvärden. Man kan också ta kontakt med miljökontoret där man bor. De har tillsynsansvar när det gäller inomhusmiljö, säger Mika Nuutilainen.

Många klagomål på Hyresgästföreningens Facebooksida

Det är inte bara i Örebro som hyresgäster har fryst hemma. På Hyresgästföreningens Facebooksida har många skickat in kommentarer om hur kallt de nu har det.

”Får ha 2 tecken för jag ska kunna sova, och vantar och mössa för jag inte ska frysa ihjäl, hört av mig till hyresvärden men ingenting händer”, skriver en hyresgäst i skånska Tomelilla.

Även i mellersta Sverige har kylan märkts inomhus. Så här skriver en hyresgäst i Flen: ”Här är det som att bo i en iglo, när det blir kallt ute så är det kallt inne. Man får ta en filt över sig när man tittar på tv... Detta är 4:e vintern jag har det så här.”

Och även längre norrut är det kallt i många bostäder. Så här skriver en person i Kiruna: ”Kirunabostäder får minus av mig, jag har 16 grader.”

”Ring och klaga”

På det kommunala bostadsbolaget Örebrobostäder där Therese Persson är hyresgäst, har de nu isolerat runt hennes fönster. Enligt bolaget är det viktigt att hyresgäster mäter temperaturen och hör av sig när de upplever att det blir kallt hemma.

– Först vill ju veta vad det är för temperatur generellt, för det kan ju ha blivit nåt större, allvarligt fel i fastigheten. Men jag skulle nog säga att har man is inomhus, så åker vi nog alltid ut och tittar vad det kan vara för bekymmer, Per Åberg, bostadschef på Örebrobostäder.

Therese Persson har ett råd till alla som just nu har det kallt hemma.

– Ring och klaga så mycket som möjligt. Ring till cheferna, för då går det fortare, säger hon.

Fakta: Så här ska temperaturen vara hemma

Visa
  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 23 grader.
  • Temperaturen ska aldrig vara lägre än 18 grader, och inte varmare än 26 grader på sommaren.
  • Låga inomhustemperaturer kan orsaka eller förvärra hjärt-, kärl-, och lungrelaterade sjukdomar.
  • Drag kan ge muskelbesvär, nackspärr och ögonirritation.
  • Har du kallt hemma, kontakta hyresvärden.
  • Om inget händer, kontakta hyresgästföreningen eller miljökontoret i din kommun.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Hyresgästföreningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer