Flera kolpatienter har blivit felaktigt diagnostiserade visar ny internationell studie. Foto: TT/Claudio Bresciani

Många kolpatienter får fel diagnos

Uppdaterad
Publicerad

En stor internationell studie visar att hälften av de patienter som fått diagnosen kol inte alls led av sjukdomen.

– Vi är förvånade, vi hade inte väntat oss att det skulle vara ett så stort problem, säger en av forskarna, Christer Janson, professor vid Uppsala universitet.

Studien har publicerats i medicintidskriften Chest och består av drygt 16 000 personer i 20 länder, däribland Sverige.

När forskarna undersökte patienter med blåstester, så kallad spirometri, upptäckte de att hälften av patienterna inte hade sjukdomen kol i verkligheten. Detta trots att de alltså hade fått diagnosen av läkare.

Oväntat resultat

Christer Janson som arbetar vid Akademiska sjukhusets lung-och allergiklinik är mycket förvånad över resultaten.

– Tidigare studier har snarare visat på det motsatta problemet, att uppemot 80 procent av de som har kol inte har fått reda på det. Så den här överdiagnosticeringen var oväntad.

Enligt studien är felaktiga kol-diagnoser vanligare i höginkomstländer än i medel- och låginkomstländer, och betydligt fler kvinnor drabbades av feldiagnosticering än män.

Risk för depression

Forskarna vet inte vad det här beror på men Christer Janson tror att fler patienter skulle få rätt diagnos om vården utförde flera blåstester. Han drar också slutsatsen att blåstesterna bör upprepas eftersom patienterna kan ha blivit bättre med tiden.

Vilka risker finns det med att få en felaktig kol-diagnos?

– Det finns en risk att man blir deprimerad om man får reda på att man har en allvarlig kronisk lungsjukdom, som man alltså inte har.

– Det andra är att man får en felaktig behandling som inte gör någon nytta eller att man har andra skäl till andningsbesvären och att man därför behöver en annan behandling.

Fakta: Kronisk obstruktiv lungsjukdom – kol

Mellan 400 000 och 700 000 personer är drabbade av kol i Sverige. Sjukdomen som gör det svårare att andas och orsakas framför allt av tobaksrökning. Varje år dör omkring 3 000 personer i Sverige till följd av kol.

Källa: Socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.