Många miljonärer bland pensionärer

Publicerad
Även om många pensionärer är bekymrade över ekonomin så tillhör pensionärer gruppen med flest förmögna, visar siffror från SCB. Men förmögenheten är snedfördelad.

Mer än var tredje pensionär, 36 procent, hade vid mätningen 2007 en nettoförmögenhet på över en miljon kronor.

Mycket av pengarna finns i fastigheter men även räknat i finansiell förmögenhet är pensionärer den grupp som har flest miljonärer – 12 procent.

-Det är sant att det finns pensionärer med stora förmögenheter. Och det är väl delvis naturligt att det är vid höga åldrar som vissa personer har ackumulerat större kapital, säger Ole Settergren, avdelningsdirektör vid Pensionsmyndigheten.

Sett över lång tid, åren 1991-2008, är det även pensionärerna som haft störst procentuell ökning av disponibel inkomst enligt SCB.

Snedfördelad förmögenhet
Men förmögenheten är snedfördelad och samtidigt har de sämst ställda pensionärerna fått det lite tuffare.

Enligt ett räkneexempel från Swedbank har garantipensionärer i hyresrätt med bostadstillägg fått mindre kvar i plånboken efter fasta utgifter jämfört med för fem år sedan. Enligt uträkningen handlar det om ett tapp på 369 kronor, från 1.562 kronor per månad till 1.193 kronor per månad.

Ett pensionärspar med tjänstepension i hyresrätt får 7.040 kronor över i månaden i år mot 7.656 i månaden 2004, enligt ett annat av Swedbanks exempel.

Sänkta pensioner
Nästa är slår den så kallade bromsen till och sänker inkomstpensionen med 4,3 procent. För en ålderspensionär med 12.000 kronor per månad i inkomstpension betyder det en sänkning med 512 kronor.

Men med den föreslagna skattesänkningen från regeringen blir det 155 kr lägre pension. Detta innan helgens nya skattesänkarlöften. Garantipensionen höjs med knappt en procent, cirka 70 kronor, i månaden för de som bara har garantipension.

Reporter: Robert Cederholm
Research: Erik Palm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer