I våras genomfördes de första nationella proven i kemi, fysik och biologi i en så kallad utprövningsomgång. Skolverkets sammanställning visar nu att 20 procent av eleverna inte fick godkänt på kemiprovet. I biologi och fysik var det 10 procent som inte nådde målen.
En förklaring kan vara att kemiprovet var svårare att bedöma och innehöll fler uppgifter som krävde utredande svar med längre text, enligt Skolverket. Men det kan också ha spelat in att provomgången var just en provomgång, som inte spelade någon roll för betyget.
-Om det är så att eleverna gjorde sitt bästa är det givetvis bekymmersamt att så många inte nådde målen. Men man får ta siffrorna med en nypa salt – om det är så att man inte riktigt tog proven på allvar ute på skolorna och att eleverna fick höra att det inte påverkar betyget, säger Karin Bårman på Skolverket.
Föräldrarnas utbildning betydelsefull
Sammanställningen visar också att ju högre utbildade föräldrarna är desto bättre resultat fick eleverna. Skillnaderna var störst just gällande kemiprovet: 37 procent av eleverna med kortutbildade föräldrar klarade inte godkänt, jämfört med 14 procent av de med minst en förälder med högskoleutbildning.
Från och med våren 2010 införs de nationella proven i NO på riktigt och då kommer resultaten att användas som stöd när lärarna ska sätta betyg.
TT