• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Många oklarheter kring svenska så kallade ”vaccinpasset”

Uppdaterad
Publicerad

Den 26 juni ska ett slags vaccinpass införas i EU. Syftet är att det ska underlätta resande. I Sverige pågår förberedelser för fullt och vaccinpasset väntas vara klart 1 juni.

Det som inom EU kallas Digital Green Certificate kommer att börja gälla den 26 juni i alla medlemsstater, med tillägget att man kan få sex veckor på sig att få systemet att fungera helt och hållet.

Den fria rörligheten inom EU har varit nedstängd under pandemin och det här är ett sätt att underlätta resandet. Men det har gått väldigt snabbt och det finns fortfarande många oklarheter i hur det ska fungera i detalj, både inom EU och i Sverige.

Sverige har med sina 21 regioner ett väldigt decentraliserat vårdsystem.

– Vi kommer även inrätta ett supportcenter där det ska finnas hjälp om det blivit fel. Det är ett väldigt komplext system som ska vara på plats, säger Magnus Enzell, enhetsråd på infrastrukturdepartementet.

Bara EU

Än så länge är det bara något som gäller inom EU, säger Magnus Enzell.

– WHO för diskussioner om globala standarder för resor.

Kanske kan det till och med bli speciella avtal mellan olika länder, men just nu finns inga sådana diskussioner i Sverige. Inte ens när det gäller länder där många svenskar arbetar och bor.

– Ta Storbritannien, hur gör vi där? Fortfarande oklart.

Se mer i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.