UD om vaccinpassen: Kommer underlätta resandet i sommar

Publicerad

EU-länderna har enats om att införa ett gemensamt vaccinationsintyg för att öppna för resande i sommar. Men fram till att intyget är på plats kan resenärer räkna med en kombination av krav på tester och karantän. Det enligt Tobias Axerup, gruppchef på UD.

Den 1 juli hoppas EU ha ett gemensamt så kallat vaccinpass på plats för att underlätta resandet under pandemin. Medlemsländerna är nu redo för förhandlingar med EU-parlamentet.

– På sikt kommer det här att underlätta resandet, framförallt inom Europa. Samtidigt är det fortfarande väldigt tidigt i projektet. Vi kommer att få leva med en kombination av fortsatta tester eller karantänkrav innan det går över mer och mer till certifikat eller bevis, säger Tobias Axerup, gruppchef på Utrikesdepartementes konsulära enhet, i SVT:s Aktuellt.

Läs på för att undvika böter

För den som vill ge sig ut och resa i Europa i sommar finns det många saker att tänka på kopplat till pandemin, enligt Tobias Axerup.

– Vi har ingen formell avrådan från resor till flertalet EU-länder, däremot har vi en hel rad råd för de som överväger att resa. Det viktigaste är att läsa på inför resan, men också att förbereda sig genom att ha en försäkring och veta vad den täcker.

– Det gäller också att känna till och följa lokala regler. Följer man inte regler kan man på sina ställen drabbas av dryga böter. Man måste också planera för sin hemresa och ha mer marginal än vanligt, både när det gäller tid och pengar.

UD avråder i nuläget från alla icke nödvändiga resor till länder utanför EU. Det gäller fram till den 31 maj.

– Vi kommer att återkomma och meddela hur vi ser på framtiden efter den 31 maj, säger Tobias Axerup, och uppmanar samtidigt alla att följa UD:s avrådan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.