Foto: SVT

Många olyckor i morgontrafiken – Trafikverket varnar för halt väglag

Uppdaterad
Publicerad

Flera trafikolyckor har inträffat under morgonen till följd av förrädisk halka på landets vägar. Det ruggiga vintervädret är ”typiskt för årstiden” och stannar till nästa vecka, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Strax efter klockan 06.00 på morgonen larmades räddningstjänsten till en trafikolycka på E4 i höjd med Mora Stenar där fem bilar är inblandade i en seriekrock.

– Fyra personer ska vara förda till sjukhus, men jag vet inget om skadeläget just nu, säger Mattias Åkeman vid Storstockholms räddningscentral.

Vägen stängdes därefter av men ska nu vara öppen för trafik igen. Det finns dock risk att detta kan komma att påverka trafikanter även senare under dagen, säger Joanna Ljunggren vid Trafikverkets presstjänst.

Tiotal trafikolyckor i Västsverige

Sedan 06-tiden har det även inträffat ett tiotal trafikolyckor i Västsverige, bland annat i Tanum, Härryda och i Trollhättan. På riksväg 41 mellan Borås och Kinna har en bil voltat och ligger på taket.

I flera fall rör det sig om singelolyckor men på riksväg 40 är flera fordon inblandade.

Vintervädret håller i sig

SVT:s meteorolog Nitzan Cohen menar att den här typen av väderlek är typisk för årstiden och kommer att hålla i sig fram till nästa vecka.

– Vi har haft ett svagt högtryck med ganska kall luft som knuffas undan av ett rätt så stort omfattande lågtrycksområde som kommer att stanna kvar en tid framöver med snö och regn, säger han.

Han menar att veckans väderlek kan innebära svåra förhållanden för trafikanter.

– Det är vid sådant här väder när det sedan fryser på som det kan bli riktigt farligt.

Senare i veckan ser det dock ut att bli varmare i söder, men i norr kommer kylan att hålla sig kvar ett tag till med temperaturer på flera minusgrader på sina håll, säger Nitzan Cohen.

Trafikverket varnar för halka

På Trafikverket bekräftar man att vädret varit en bidragande orsak till morgonen olyckor. Därför vädjar man nu till landets trafikanter att ta det lugnt på vägarna.

– Det har varit en hel del trafikolyckor under morgonen till följd av halkan och morgonrusningen. Vår rekommendation är att försöka hålla nere hastigheten, hålla avstånd till bilen framför och anpassa körningen efter väglaget, säger Trafikverkets Joanna Ljunggren.

Trafikverket kommer under dagen att halkbekämpa och ploga i den omfattning som krävs, säger Joanna Ljunggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.