170 ärenden om skattefusk högprioriteras

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att 160-170 ärenden rörande personer som i dag avtjänar eller väntar på att börja avtjäna en fängelsedom för skattebrott kan få sina domar ändrade. Det meddelade Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten på onsdagen.

Siffran är en första preliminär bedömning av hur många ärenden som berörs efter att Högsta domstolen (HD) slagit fast att det strider mot Europarätten att skattefuskare som fått betala skattetillägg senare åtalas i domstol för samma fusk.

Ska utredas snarast

De 160-170 personerna tillhör alltså den prioriterade gruppen av ärenden. Dessa vill man utreda snarast för att de som nu avtjänar straff som kommer att upphävas ska komma ut så fort som möjligt samt att ingen ska påbörja fängelsestraff som sen kommer att upphävas.

Skattebrott

Förutom dessa prioriterade fall finns ytterligare en stor grupp ärenden där det bedöms finnas skäl att vidta rättelse men som bedöms mindre akuta att ta tag i. Dels är det fall där skadan redan är skedd genom att personerna både börjat och avslutat sin fängelsevistelse, dels handlar det om fall där påföljderna blivit mindre allvarliga i form av villkorlig dom eller dagsböter.

Uppåt 1 000 personer

Totalt räknar Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten med att 1 000 personer kan vara aktuella för att få sina hovrättsdomar omprövade. Där tillkommer de fall som aldrig gick vidare från tingsrätten men där HD:s nya vägledande domar kan vara tillämpliga. Någon överblick över hur många fall det handlar om har man i dagsläget inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skattebrott

Mer i ämnet