Alice Schwarzer – moralisk instans som avslöjats som skattesmitare Foto: TT

Kändisars skatteskandaler skakar Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland skakas av skatteskandaler som troligen får till följd att den tyska regeringen sätter ökad press på olika så kallade skatteparadis.

Det är socialdemokraterna (SPD) i Angela Merkels koalitionsregering som nu vill att den kristdemokratiske finansministern ska öka pressen på Schweiz och andra skatteparadis.

SPD kommer med en rad förslag för att skärpa skattekontrollen. SPD och kristdemokraterna har redan kommit överens i koalitionsförhandlingar om ökad kontroll.

Skattebrott

Moralisk instans

Den största skandalen just nu handlar om en av Tysklands mest kända personer, journalisten och debattören Alice Schwarzer.

Hon är också en av Tysklands kanske mest kontroversiella offentliga personer som ofta fungerat som moralisk instans. Hennes stora kampanj nu är att förbjuda prostitutionen som är helt fri i Tyskland.

Alice Schwarzer är också en av de främsta feministerna som bland annat på 1970-talet startade den feministiska tidningen Emma.

Hon har utnyttjat den tyska amnestilagen för skattefifflare och anmält sig själv för att ha undanhållit de beskattningsbara räntorna från ett konto i Schweiz.

Tjugo år – betalar för tio

Detta ska ha pågått i cirka tjugo år. Genom att hon anmält sig själv slipper hon undan med att betala skatt för de senaste tio årens räntor. Hon har nu betalat in drygt 200.000 euro plus räntor.

I helgen avslöjade nyhetsmagasinet Der Spiegel fifflet.

Schwarzer har ursäktat sig med att hatet mot henne var så stort i Tyskland att hon någong gång kanske måste fly utomlands.

Hon anklagar nu upprört Der Spiegel för att ha kränkt hennes privatliv – andra redaktioner kände också till fallet, men teg.

Der Spiegel svarar med att citera Alice Schwarzer själv som har sagt att ”det privata är politik”. Och alltså offentligt, menar tidningen.

Redan skärpt bevakning

Den andra skatteskandalen handlar om en socialdemokratisk toppolitiker, André Schmitz. Han var mäktig statssekreterare för kulturfrågor i delstaten Berlin och direkt underställd Berlins regerande borgmästare Klaus Wovereit. Han ska ha undanhållit 425.000 euro på ett bankkonto i Schweiz.

Han har nu tvingats avgå.

Och fortfarande är fallet Uli Hoeness ett återkommande inslag i mediernas bevakning, Hoeness är en av Tysklands kändaste profiler, fotbollsledare för succélaget Bayern München. Han ska ha haft som mest nära 6 miljarder kronor på konton i Schweiz.

De tyska myndigheterna har skärpt sin bevakning redan. Bland annat genom att köpa läckta CD-rom-skivor med uppgifter från bland annat schweiziska banker om rika tyskars konton.

En sorts amnesti utlovas för dem som anmäler sig själva, som till exempel Alice Schwarzer. De får betala den skatt de undanhållit plus räntor. Detta har lett till att stora summor strömmat tillbaka till Tyskland.

Ändra amnestilag

Nu kräver den ena parten i den krist- och socialdemokratiska koalitionsregeringen att Tysklands skattemyndigheter ytterligare ska skärpa kontrollen. Bland annat vill man se över amnestilagen som gjorde att Alice Schwarzer undanhållit pengar i tjugo år men bara behöver betala för tio.

SPD:s gruppledare i parlamentet, Thomas Oppermann, menar att man särskilt ska sätta tryck på Schweiz men också andra skatteparadis. Det ska ske genom att Tyskland agerar kraftfullare internationellt.

– Detta är ett tyskt statsintresse. Vi måste skoningslöst bekämpa skattesmitare. Inget land och ingen bank ska ha rätten att skada vårt samhälle genom att bidra till skattesmitning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skattebrott

Mer i ämnet