De flesta ridhjälmar som finns på den svenska marknaden ger ett dåligt skydd. Ett test av ridhjälmar för barn och vuxna visar att bara tre av femton testade hjälmar får godkänt och att det är stor skillnad mellan olika tillverkare vilket skydd hjälmen ger om olyckan skulle vara framme. Foto: TT/SVT

Många ridhjälmar ger falsk trygghet

Uppdaterad
Publicerad

Rätt val av ridhjälm kan vara skillnaden mellan att få hjärnskakning eller inte. Men de flesta ridhjälmar som finns på den svenska marknaden ger ett dåligt skydd.

Ett test av ridhjälmar för barn och vuxna visar att bara tre av femton testade hjälmar får godkänt och att det är stor skillnad mellan olika tillverkare vilket skydd hjälmen ger om olyckan skulle vara framme.

Ungefär en halv miljon svenskar rider regelbundet och ridning är den näst största ungdomsidrotten enligt Riksidrottsförbundet. Många njuter nog av att få sitta upp i sadeln, men att rida är inte riskfritt.

Bland Svenska Ridsportförbundets 154 000 medlemmar drabbas ungefär fem ryttare i veckan av huvudskador. Och en av nio som drabbas av en hjärnskakning får dessutom bestående besvär som huvudvärk eller minnessvårigheter.  

Stor skillnad på hjälmar 

När Folksam testar 15 av de vanligaste ridhjälmarna på marknaden visar det sig att endast tre hjälmar får godkänt. Övriga hjälmar har brister eller når inte upp till lagkraven, och det är stor skillnad mellan tillverkarna.

Risken för hjärnskakning är upp till fem gånger högre om en av de sämsta hjälmarna i testet används istället för den bästa hjälmen.  

– Att det fortfarande är så få hjälmar som ger ett bra skydd mot hjärnskakningar är minst sagt undermåligt, säger Helena Stigson som forskar på idrottsskador på Folksam. 

”Lagen bör ändas” 

Den största skillnaden mellan en bra och dålig hjälm är hur väl den skyddar huvudet vid sneda islag. För att bli godkänd för den svenska marknaden krävs bara att hjälmen klarar tester där ett rakt slag riktas mot hjälmen.

Men de flesta olyckor sker med ett snett nedslag under fart som skapar en av rotation av huvudet. Den rotationen riskerar att skada blodkärl och nervtrådar i hjärnan och leda till hjärnskakning eller hjärnblödning.  

– Vi tycker att det är olyckligt att det inte finns krav på att testa hur pass bra hjälmarna klarar av att skydda mot sneda islag som är det som bäst speglar hur en ryttare slår i huvudet vid en olycka. Vi jobbar aktivt för att även sneda islag ska komma in i lagkravet, säger Helena Stigson.

Konsumenten  en viktig kraft 

För konsumenten som ska köpa en ny ridhjälm är det inte lätt att veta vilken hjälm som är bäst. Priset ger ingen vägledning.

I Folksams test var en av de dyraste hjälmarna en av de sämsta. Men Helena Stigson har ändå några tips för att hitta en bra hjälm som skyddar:

– Titta på att hjälmen och se att den är slät på utsidan så att den skapar så lite friktion som möjligt. Det finns också hjälmar som har ett rotationsskydd som ser till att ta upp delar av det skadliga våldet som orsakar hjärnskador. Konsumenten är en viktig kraft för att påverka tillverkarna att börja göra bättre hjälmar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.